KLASSIEKE KLASSENSTRIJD

KLASSIEKE KLASSENSTRIJD

De klassieke Franse wijnen zijn populair met de feestdagen. Maar hoe baan je je een weg door het woud aan terminologie? WINELIFE werpt je een reddingsboei toe. TEKST HUIB EDIXHOVEN

Met de feestdagen in het hoofd zijn wijnliefhebbers geneigd eens extra uit te pakken. Je komt dan al snel in regionen waar op de etiketten allerlei imponerende titels prijken. Zeker bij de klassieke Franse wijnen kan dit nog wel eens bijzonder verwarrend zijn. Grand Cru, Cru Bourgeois, Premier Cru of zelfs Premier Grand Cru Classé; zelfs de meest doorgewinterde liefhebber kan het dan wel eens duizelen. Terecht, mag je wel stellen, want de logica lijkt vaak ver te zoeken.

Bekijk je het geheel vanuit een historische context, dan valt beter te begrijpen waarom het zo in elkaar steekt. Classificaties als Grand Cru – al dan niet met hoofdletters geschreven – zijn ooit in het leven geroepen om wijnen, wijnhuizen of wijngaarden te beoordelen en de vermeende kwaliteit van de wijn te kunnen uitdragen. Grand Cru betekent dan ook letterlijk ‘groot gewas’. Het lastige is alleen dat er in de loop der jaren nogal wat verschillende classificaties in het leven geroepen zijn. Daarmee heeft ook een begrip als Grand Cru meerdere betekenissen gekregen. Daarnaast beoordelen veel classificaties niet de directe kwaliteit van de wijn, maar in de meeste gevallen het kwaliteitspotentieel van een wijnhuis, wijnregio of wijngaard. Om deze reden ben je er dan ook niet zeker van dat je een wijn van uitmuntende kwaliteit te pakken hebt. Toch kunnen classificaties wel degelijk helpen om een keuze te maken in de baaierd aan wijnen waaruit wij tegenwoordig kunnen kiezen. Het is belangrijk om je te realiseren dat classificaties als Grand Cru regionaal van aard zijn. Op een fles Bordeaux betekent Grand Cru dus iets anders dan op een fles Bourgogne.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands