Nederland valt in de prijzen bij Copa Jerez

Nederland valt in de prijzen bij Copa Jerez

Winelife is op bezoek geweest in het Zuid-Spaanse Andalusië, en wel in Jerez de La Frontera. Het kloppend hart van de Sherry-cultuur. Naast de bezoeken aan prachtige wijnhuizen hebben we ook de Copa Jerez bijgewoond. De finale van de internationale wijn-spijs-wedstrijd waar we de Nederlandse deelnemers hebben aangemoedigd. – TEKST EN BEELD NIEK BEUTE

Bij aankomst op het pittoreske vliegveld van Jerez worden we ontvangen door een strakblauwe hemel, een aangenaam briesje en een t-shirt temperatuurtje. De rit op weg naar het hotel ontvoert ons direct naar de tijdloze charme van deze eeuwenoude cultuur.

Vol programma

Er staat ons een vol programma te wachten en na het eerste glas verkwikkende Fino Sherry staan we te popelen om aan de slag te gaan. We staan we al vroeg in de wijngaarden niet ver buiten Jerez. Waar de koele berglucht de laatste sporen Sherry van de avond ervoor wegneemt. De ‘El Majuelo’ wijngaard ligt boven op een heuvel, de krijtwitte bodems geven zelfs in het late najaar een indrukwekkende sfeer. Wat opvalt zijn de horizontale geultjes gegraven tussen de rijen wijnranken. Bedoeld om de weinige regen die hier valt in het najaar op te vangen. Hierdoor loopt de regen minder snel weg en kan het beter opgenomen worden door de diepe krijtbodems. Iets wat we niet vaak elders hebben gezien.

Sherry is een unieke en onvergelijkbare soort wijn en valt onder de categorie van versterkte wijnen. De prille witte wijn wordt versterkt met alcohol. Men geeft de ruimte aan de unieke gistcultuur genaamd flor om zich als een fijne deken op de wijn te vormen. De biologische rijping die volgt, zorgt voor één van de meest uitzonderlijke uitingen van wijn.

Bodegas

Tijdens het bezoek aan Bodegas (wijnhuis) Williams & Humbert maken we kennis met één van de grootste rijpingskelders van Spanje. Er liggen hier maar liefst zestigduizend vaten te rijpen. We krijgen uitleg over het Solera-systeem. Het doorgeven van wijn, van vat op vat. Het levert een uiterst complexe en stabiele wijn op. Er zijn Solera’s die de ziel van honderd jaargangen met zich mee dragen. De dag is verder gevuld met meerdere prachtige bezoeken. We worden steeds verder ondergedompeld in de tijdloze schoonheid van de Sherry wijnen en de charme van de mensen hier.

Tijdens de bezoeken leren we meer over de verschillende type Sherry’s en alle varianten die hier onder vallen. Er zijn de heldere en loepzuivere Fino Sherry’s en de zilt zuivere Manzanilla Sherry’s. Deze komen van het gebied rond het kuststadje Sanlúcar de Barrameda. Dan is er de Amontillado, een fino waarbij de flor (gistlaag op de wijn) verdwijnt en de wijn door mag ontwikkelen. Deze zijn ziltig en licht oxidatief tegelijk. Oloroso is de Sherry die geen gistcultuur heeft mogen genieten en de meest krachtige en oxidatieve is uit de familie Sherry’s. PX is de zoete Sherry; deze wordt niet gemaakt van de palomino druif maar van de druif genaamd pedro ximenez. Er zijn ook nog twee zeldzamere stijlen genaamd Palo Cortado en Moscatel.

Copa Jerez

De volgende dag staat in teken van de Copa Jerez. Het is een prestigieuze wijn-spijs-wedstrijd, waarbij landen van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen. Van de Verenigde Staten tot Rusland, ze zijn allemaal van de partij. Een theater in het hart van Jerez is het decor van deze finale. In het theater staan alle teams te koken en te presenteren. Het is echt een team effort van chef en sommelier. Ieder team bereidt en presenteert drie gerechten met een bijpassende wijn. Het Nederlandse team bestaat uit sommelier Sem Beks en chef Lars Aukema. Deze mannen zijn zeer professioneel en je ziet meteen dat ze al jaren samenwerken. Ze maken deel uit van één van Nederlands beste restaurants genaamd ‘De Librije’. Ze waren echt een topteam met bijzondere combinaties en een uitzonderlijk samenspel.

Galadiner

Bij aanvang van de wedstrijd is de spanning te snijden en maken de teams zich op voor een lange dag. De vijfkoppige jury beoordeelt iedere hap en elke beweging. Pas de dag erna tijdens het galadiner worden de winnaars bekendgemaakt. Het was dus nog een volle dag ijsberen. Bij het galadiner werd er groots uitgepakt op de prachtige Bodega van Gonzalez Byass. Er waren zeven prijzen te winnen. Het was een absolute winst voor de Lage Landen, waarbij Sem en Lars de prachtige prijs van beste voorgerecht wijn-spijs-combinatie in de wacht wisten te slepen. Wij hadden ook verwacht dat de mannen er met de andere grote prijzen vandoor zouden gaan. Maar het waren de Belgen die er met de prijs van beste chef, sommelier en overall winnaars vandoor gingen. Uiteraard ook van harte gegund.

De avond was nog lang en gezellig, vol van flamenco en prachtige Sherry wijnen. Met een groot gevoel van trots over het Nederlandse team, en vol van enthousiasme en passie voor dit unieke wijngebied stappen we de volgende dag op het vliegtuig terug naar Nederland. Jerez heeft voor altijd een plekje in onze harten ingenomen.

 

Groet Team Winelife

 

Benieuwd naar meer wijnnieuws? Lees meer in het nieuwste Winelife Magazine 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands