Jazz

Jazz

De keldercollectie van Quincy Jones is verkocht. Naast een reputatie als een van de meest invloedrijke jazzartiesten van de 20e eeuw heeft hij nu ook een reputatie als wijnverzamelaar.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Shutterstock

Grensverleggend als hij was als mediamagnaat en platenproducent – hij werd de eerste zwarte directeur bij een grote Amerikaanse platenmaatschappij – is hij dat ook geweest in zijn wijnkeuzes. Hoogtepunten uit zijn kelder zijn zeldzame vooroorlogse wijnjaren, waaronder Cos d’Estournel uit 1933 (zijn geboortejaar) en Mouton uit 1934, selecties uit alle Premiers Crus van Bordeaux, en Grands Crus van Bourgogne waaronder Camille Giroud, Clos des Lambrays, Leflaive en Louis Latour.

Hij heeft ook champagne verzameld van Cristal, Dom Pérignon en Krug. Uit Italië is Piemonte goed vertegenwoordigd in Gaja, ‘mijn favoriet onder favorieten,’ aldus Quincy. En uit de nieuwewijnwereld zijn er zeldzame flessen van Bryant, Hundred Acre, Ridge (alle drie uit Californie) en Penfolds (uit Australie). Quincy Jones begon met wijn verzamelen toen hij in 1953 als jonge trompettist door Europa toerde.

De grote saxofonist Ben Webster gaf hem advies. ‘Hij vertelde me dat je de ziel van een land kunt kennen door muziek, taal en eten’, aldus de 92-jarige muzikant. ‘Hierdoor maakte ik ook kennis met de beste wijnen die ooit zijn geproduceerd.’ Het leidde tot een verzamelreis die meer dan 50 jaar zou duren. Op de veiling bij Christie’s werden ruim 150 kavels aangeboden, die uiteindelijk weggingen voor bijna 1,3 miljoen euro. Voorbeelden zijn: Château Mouton-Rothschild 2000 (8 flessen per kavel) verkocht voor € 14.600 en mixed Dom Pérignon Rosé 1982 en 1996 (3 flessen per kavel) verkocht voor € 1.460.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands