Italië waarschijnlijk binnenkort weer grootste wijnproducent ter wereld

Italië waarschijnlijk binnenkort weer grootste wijnproducent ter wereld

Italië, of Frankrijk, of toch weer Italië? Welk land is ‘s werelds grootste wijnproducent? Italië lijkt Frankrijk dit jaar weer in te halen.
Tekst: Ingrid Larmoyeur (Het Wijninstituut) | Beeld: Unsplash

Sinds 2007 was Italië nr. 1 als grootste wijnproducerend land ter wereld (behalve in 2011, 2014 en 2023). Vorig jaar werd het land ineens ingehaald door Frankrijk. Maar Frankrijk dreigt die positie dit jaar door de slechte weersomstandigheden alweer te verliezen.

Na een rampzalige oogst in 2023, zal de Italiaanse productie dit jaar vermoedelijk acht procent stijgen en komt dan uit tussen de 41 miljoen en 42 miljoen hectoliter. Wel blijven de weersomstandigheden de Italiaanse wijnboeren parten spelen. Het noorden is getroffen door intense regen en hagel in de lente en vroege zomer, terwijl grote delen van het zuiden en Sicilië te maken hebben gehad met droogte.

Het Franse ministerie van Landbouw schatte eerder deze maand al dat de Franse productie 18 procent zal dalen tot 39,3 miljoen hectoliter. Franse wijngaarden zijn dit jaar bijzonder zwaar getroffen door extreme weersomstandigheden, waaronder intense regenval en hittegolven. De oostelijke Jura krijgt de sterkste daling te verduren. Door vorst en meeldauw verwacht men een productiedaling van maar liefst 71 procent. Maar ook in bijvoorbeeld de  Charentes (-35%), de Loire (-30%), Bourgogne / Beaujolais (-25% door hevige hagel). Champagne (-19%), Elzas (-13%), Bordeaux (-10% en rooiprogramma’s), ZO (-12%, incl. Provence), en Languedoc-Roussillon (-4%) zal de opbrengst naar verwachting dalen.

De klimaatverandering en extreme weersomstandigheden beïnvloeden al enkele jaren de wisselende wijnproductie van Italië en Frankrijk, en daarmee hun positie in de mondiale wijnproductie. De concurrentie tussen beide landen laat ook de kwetsbaarheid van de wijnindustrie zien. En het vraagt van wijnproducenten en wijnregio’s visie om de uitdadingen aan te kunnen. Zo kan men op zoek gaan naar druivenrassen die beter bestand zijn tegen ziekten en droogte, kan men meer opteren voor duurzamere landbouwpraktijken en geavanceerde technologieën toepassen waarmee wijnproducenten de omstandigheden in hun wijngaarden kunnen monitoren en beheren.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands