Honderden flessen ‘Brut de Mer’ na een jaar rijpen opgetakeld uit de Oosterschelde

Honderden flessen ‘Brut de Mer’ na een jaar rijpen opgetakeld uit de Oosterschelde

Wijn die in de zee rijpt. Het is al eerder gebeurd. Maar niet in Nederland. Nu zijn 850 flessen wijn opgetakeld uit de Oosterschelde.
Tekst: Ingrid Larmoyeur | Beeld: Vinissima

De wijnen hebben een jaar gerijpt op de bodem van de Oosterschelde op een diepte van 15 meter. De pallet met wijnen hing aan touwen in het zilte, donkere water bij een constante temperatuur. Daardoor deinde de pallet met het getij mee. Door de deining van het water bleef de gist in de flessen in beweging en kreeg de wijn meer complexiteit en volheid.

Het is een project van twee Nederlandse wijnmakers: Stan Beurskens (van Wijndomein St. Martinus in Zuid-Limburg) en André Vink (van het Zeeuwse Wijndomein En Passent) in samenwerking met Neeltje Jans Mosselen. Vink kwam een paar jaar geleden op het idee tijdens een vakantie in Biarritz. Wijnmakers daar kwamen weer op het idee naar aanleiding van een bericht dat duikers champagne in een 170 jaar oud scheepswrak hadden gevonden die nog drinkbaar was.

Oosterschelde

Vorig jaar lieten de Nederlandse wijnmakers op 4 mei een pallet met 876 flessen met mousserende wijn in de Oosterschelde zakken. Dat is in de baai waarin Neeltje Jans Mosselen ook de hangcultuurmosselen kweekt. De wijn heeft de toepasselijke naam Brut de Mer. Zaterdag 29 juni jl. is de wijn gepresenteerd. Beurskens en Vink proefden de wijn en waren tevreden. Ze hebben inmiddels alweer een nieuwe partij van 2.000 flessen in de zee laten zakken die ze daar anderhalf jaar willen laten rijpen.

Benieuwd naar meer over de Brut de Mer? Volg ze op Instagram @wijnvaneigenzeebodem.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands