HET OERGESTEENTE DAT DE GEMOEDEREN IN WIJNLAND BEZIGHOUDT

HET OERGESTEENTE DAT DE GEMOEDEREN IN WIJNLAND BEZIGHOUDT

Beeld je de kustlijn bij Dover in. Zie je hem voor je? Die enorme witte, uit de zee oprijzende krijtmassa is een stille getuige uit ver vervlogen tijden. Tijden waarin de dinosaurus de wereld domineert en de temperaturen op aarde veel hoger liggen dan nu het geval is. Met een hoge zeespiegel, die uiteindelijk hele delen van het huidige Europa overspoelt met zout water. TEKST HUIB EDIXHOVEN

Deze ondiepe warme zeeën vormen voor vele miljoenen jaren het thuis van eindeloze generaties zeedieren. Van heel kleine eencelligen tot vraatzuchtige monsters van zeventien meter lang. Twee zaken hadden deze zeebewoners gemeen: op een gegeven moment gingen ze dood en als ze doodgingen, zonken ze naar de zeebodem waar alleen hun skelet(je) achterbleef. In de enorme tijdspanne dat deze oude zeeën bestaan, wordt zodoende de dikke kalklaag gevormd die vandaag de dag zo schitterend zichtbaar is langs de Zuid-Engelse kust. Maar WINELIFE is geen maandblad voor de nieuwsgierige geoloog of paleontoloog. Dus waarom hier toch uitweiden over dit specifieke fenomeen? Omdat WINELIFE wél een magazine is voor de nieuwsgierige wijnliefhebber! En deze destijds zo bijzonder gevormde bodem in veel wijngaarden een zware stempel drukt op de leefomstandigheden van de druif. Hiermee is het Krijt, zoals men deze prehistorische periode heel toepasselijk noemt, direct van invloed op de wijn in ons glas. Laten we eens bekijken hoe en waar dit fenomeen onze wijn beïnvloedt.

Bekken van Parijs
Wanneer we het hebben over het Krijt praten we over de periode van ongeveer 145 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden. De plek waar het huidige Parijs ligt, vormde destijds het middelpunt van een relatief laag gebied dat het Bekken van Parijs wordt genoemd. In deze ondiepe zee, die praktisch heel Noord-Frankrijk bedekt, ontstaan op bovengenoemde wijze gigantische krijtlagen van soms wel meer dan driehonderd meter dik. Zelfs delen van het zuiden van Nederland behoren tot deze oerzee. Denk maar aan de mergelgroeves in Limburg, die eigenlijk ook uit krijt of kalksteen bestaan. In de resterende 65 miljoen jaar na het Krijt zakt de zeespiegel en zetten zich nieuwe lagen gesteente af op de dikke kalklaag. Maar omdat het relatief gezien – naast de 4.500 miljoen jaar oude aarde – toch om een recente tijd gaat, ligt de krijtlaag zelden heel diep. Het allerbekendste voorbeeld van een wijngebied dat erbovenop ligt, is de Champagne. Het beste kun je hier het enorme krijtpakket aanschouwen door de kelders van de champagnehuizen te bezoeken. Dit zijn oude steengroeves die teruggaan tot tijd van de Romeinen. Hele steden als Reims werden van het kalksteen gebouwd. Ondergrondse ruimtes, soms zo groot als kathedralen, worden vandaag de dag ingezet om champagne op te slaan.

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE#56

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands