Heel Holland bestelt

Heel Holland bestelt

Voor topwijnen gaan we niet meer per se naar de slijterij. En omfietswijnen, die met een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding de moeite van het omfietsen waard zijn, worden thuisblijfwijnen. Online bestellen is actueler dan ooit. Dit keer lieten we een zomerse selectie bezorgen door ons favoriete warenhuis. DOOR MARJOLEIN SCHUMAN

Wat hebben we in 10 jaar tijd veel geproefd van en met de verschillende wijninkopers van de HEMA. Bij de oprichting van dit blad was dat Cisca Breedijk; helaas overleed zij veel te vroeg in 2014. Sinds twee jaar is Alexandra Pouderoyen daar. Zij gaf eerder bij Plus en Jumbo al een boost aan het wijnassortiment. Als smaakmakers en invloedrijke vrouwen in de wijn staan beide immer op de lijst WINELIFE Top 50. Nu we noodgedwongen meer in en rond huis verblijven, is het fijn dat alle Hema-wijnen ook online te bestellen zijn. Maar eigenlijk is dat niet de reden dat we een flinke kist lieten bezorgen. HEMA-inkopers nemen altijd de beste flessen mee terug van de wijnmakers die ze al sinds 1974 overal ter wereld opzoeken – terwijl ze ook nog goed onderhandelen over de prijs. We blijven vrijwillig thuis om van hun keuze te genieten.

Tropisch tegenover strak
Wist je dat het grootste deel van het assortiment – meer dan 85 procent – is bekroond? Neerlands iconische warenhuis prijkt in zowat alle wijngidsen. De term ‘omfietswijnen’ is ooit door wijnschrijver Nicolaas Klei bedacht en kom je vaak bij HEMA-wijnen tegen (zie ook: De lekkerste omfietswijnen 2020). Ze zijn ook graag geproefd en goed beoordeeld door Harold Hamersma en Esmee Langereis (zie ook: De Grote Hamersma 2020). We hebben zin om ook te proeven. Daar wordt op de deur geklopt. De houten box vol thuisblijfwijnen wordt afgeleverd, samen met een stralende middagzon. We vergelijken de strakke Pinot Blanc van Domäne Wachau, een van de beste producenten in Oostenrijk, met de weelderige Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland – een groter contrast bedenk je niet. Snel leggen we de fessen in de koelkast, want deze wijnen vragen om een drinktemperatuur rond 10°C.

Proeven in de tuin
Zo steil als de Oostenrijkse wijngaarden zijn waar de Pinot Blanc vandaan komt, zo plat is onze eigen Hollandse moestuin waar we de wijn even later mee naartoe nemen. Gezeten op de houtsnippers naast de tuin openen we de twee flessen wit. Bij de Pinot ruiken we meteen… Aviko aardappelkroketjes. Echt. Het is niet dat we trek hebben, het is de combinatie van geuren van versgebakken brood en amandelen. In onze mond is deze knaap frisfruitig met appel en citroen. De nieuwewereldwijn heeft exotisch fruit; bij de Sauvignon Blanc proeven we ananas, mango en meloen, met fijne zuren omringd.

Lees het hele artikel in WINELIFE #65. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.