GROOT GEWORDEN DOOR KLEIN TE BLIJVEN

GROOT GEWORDEN DOOR KLEIN TE BLIJVEN

Wijn is niet alleen een product om van te genieten, het maken van wijn is ook een bedrijfstak, een omvangrijke business en industrie. Wereldwijd wordt er 247 miljoen hectoliter geproduceerd door miljoenen producenten. Iedere fles die je ziet, wordt ergens gebotteld en voor dat proces zijn de druiven vergist. Er bestaan over de hele wereld ontelbare wijnproducenten en daarnaast opereren er een paar giganten. Deze reuzen zijn natuurlijk ook klein begonnen. Hoe dat in zijn werk gaat? Om hierachter te komen gingen we op bezoek bij een van de grootste wijnproducenten van Frankrijk: Les Grands Chais de France.

Hoe het begon
Naar de Elzas? Ja: het hart van GCF klopt in Noord-Frankrijk. Oprichter en eigenaar Joseph Helfrich (1956) is geboren en getogen in de Elzas. Zijn vader René had een kleine distilleerderij en Joseph wilde verder op dat pad. Op 23-jarige leeftijd begon hij voor zichzelf. Hij ging cognac opvoeden en bottelen, en begon met een nieuw product: cognac met room. Hij kocht in Petersbach een loods en ging aan de slag. Dit werken met cognac is op zich al een bijzondere situatie, want cognac is een appellation met uitgebreide regelgeving, die vermeldt dat het geestrijke vocht niet buiten de appellation mag ouderen. Die bepalingen bestaan echter nog niet zo lang en in de begintijd van Joseph stond het hem vrij om met cognac te gaan werken. Deze toestemming heeft hij nog steeds. Helfrich creëerde het inmiddels bekende merk Comte Joseph. Omdat de Elzas vlak bij Duitsland ligt en Helfrich tweetalig is opgevoed, werd het buurland een belangrijke afzetmarkt. En zo begon de export. Overigens: tot op de dag van vandaag wordt er nog cognac opgevoed in Petersbach.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands