Klimaatverandering brengt steeds vaker bosbranden met zich mee, en dat heeft ook impact op wijn. Wanneer rook de wijngaarden bereikt, kunnen druiven een rokerige smaak ontwikkelen. Dat werd tot nu toe als een probleem werd gezien. Maar nieuw onderzoek van de Oregon State University laat zien dat er ook kansen liggen.
Tekst: Ingrid Larmoyeur (Het Wijninstituut) | Beeld: AI art by Vinissima
Consumenten die van rokerige smaken in whisky, barbecue of bepaalde kazen houden, blijken opvallend open te staan voor deze ‘gerookte’ wijnen. De naamgeving en marketing spelen hierbij een grote rol: termen als Smoke Stack of verwijzingen naar specifieke jaren waarin bosbranden de druiven beïnvloedden, maken de wijn aantrekkelijker.
In plaats van deze wijnen als mislukte oogst af te schrijven, kunnen wijnmakers ze dus bewust als een nieuwe stijl in de markt zetten. Zo wordt een natuurramp omgebogen tot een uniek product met een eigen schare liefhebbers. Dat zulke wijnen echter vermoedelijk ook meer alcohol bevatten, daar gaat het onderzoek helaas niet over. Wel belangrijk, want juist elegante wijnen met minder alcohol worden populairder.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.