Geboortebeperking

Geboortebeperking

In mei leggen alle vogels een ei en zorgen ook oude wijntakken voor nieuwe knoppen. Maar ze zijn soms zo scheutig dat de hand van de boer vereist is om in te grijpen. Door aan geboortebeperking te doen, krijgen niet alle vruchtdragende knoppen de kans om na de bloei druiven te gaan dragen.  – TEKST REDACTIE | BEELD Ébourgeonnage © BIVB / Gérald MONAMY

Geboortebeperking

Eigenlijk is de ébourgeonnage in de wijngaard een operatie aan de wijnstok. Die bestaat uit het verwijderen van de ongewenste scheuten: de hebzuchtige dubbele en driedubbele exemplaren die zich op de stelen van het voorgaande jaar bevinden. De wijnboer stelt een startaantal takken per plant in en gaat het hele perceel door om de overtollige te verwijderen. Deze methode maakt het gedeeltelijk mogelijk om opbrengsten te reguleren. De druiventrossen die straks wel tevoorschijn mogen komen, krijgen dan meer zon en meer voeding te pakken. Deze actie wordt vaak gecombineerd met l’épamprage. Dat is het verwijderen van de uitlopers die zich lager op de houten wijnstok bevinden, op de stam en bij de voet.

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over wijntakken en wijnknoppen? Je leest ze in het nieuwste WINELIFE Magazine 76. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands