Het is eigenlijk best makkelijk frauderen met ‘en primeur’-wijn, omdat je die nog niet hoeft te laten zien aan de koper. Hij zit nog in het vat in de Bordeaux en wordt daar beoordeeld op basis van oogstresultaten en proeverijen. Er wordt een prijskaartje aan gehangen, lang voordat de wijn gebotteld wordt.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Jacobins Saint Emilion
Directeur Eldric Ko van beleggingsmaatschappij Premium Liquid Assets in Singapore bedacht dit waarschijnlijk ook. Tussen 2007 en 2011 heeft hij 400 investeerders aangeboden om en primeur-wijn te kopen. Hij beloofde de flessen na het uitkomen op te slaan en uiteindelijk aan hen over te dragen. Een van hen werd zelfs misleid om € 58.500 te betalen voor 36 flessen wijn.
Het geld ging echter niet richting Frankrijk, maar naar zijn eigen bankrekening in Singapore, in totaal € 11.400.000. Beleggers kregen argwaan nadat ze herhaaldelijk naar de status van hun wijnen hadden gevraagd. Toen het onderzoek in 2011 startte, heeft Eldric de benen genomen, maar na 13 jaar op de vlucht werd hij onlangs gearresteerd.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Lees gratis verder
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google en lees direct verder.