Eigenwijze producenten: bijzondere champagnes

Eigenwijze producenten: bijzondere champagnes

De ene champagne is de andere niet. ‘s Werelds beroemdste bubbel mag altijd feestelijk zijn, sinds de opening in 2016 laten we in l’Atelier du Champagne graag zien hoe veelzijdig champagne is. Want ja, het is vóór alles wijn. 

Naast onze uitgebreide collectie champagnes van klassieke huizen en collector’s items zijn we trots op de wijnen van growers, kleine champagnehuizen met eigen wijngaarden die de laatste vijftien à twintig jaar flinke veranderingen in de wijnstreek in gang hebben gezet. Je ziet nu dat champagnes droger van smaak, en daarmee gastronomisch interessanter worden. Daarnaast hebben producenten steeds meer oog voor terroir en maken ze champagnes van specifieke wijngaarden.

De champagnes die we zelf importeren zijn stuk voor stuk wijnen die iets zeggen over afkomst én de hand van de maker. In onze groeiende verzameling grower champagnes stuit je op de ene na de andere verrassing die vaak nog lekker betaalbaar is ook.

Proef je mee?

Jerôme Dehours is met wijngaarden in de Marne vallei een meester in meunier, de iets minder bekende druif naast chardonnay en pinot noir. In 1998 startte hij een solerasysteem voor zijn reservewijn: nieuwe en oudere jaargangen worden doorlopend met elkaar vermengd en geven zijn champagnes veel complexiteit. Droog, aards, gelaagd: de champagnes van Dehours & fils zijn spannend en doen het fantastisch op de eettafel. Maak zijn Terre de Meunier eens open en je snapt waarom liefhebbers van meunier houden.

Familiedomein André Robert, gevestigd in Le Mesnil-sur-Oger, maakt blanc de blancs champagnes van grand cru wijngaarden in Côte des Blancs, de kalkrijke heuvelketen waar chardonnay floreert. De wijnen krijgen een subtiel tikje hout en mogen vervolgens jarenlang in de kelder blijven. Wedden dat je intens blij wordt van les Jardins du Mesnil extra brut?

Mouzon-Leroux werkt al ruim tien jaar biodynamisch rond grand cru gemeente Verzy, compleet met kippen en schapen die in de winter door de druivenvelden scharrelen. Pinot noir is de belangrijkste druif in de champagnes, maar in de familiewijngaarden staan ook rassen aangeplant die je weinig tegenkomt in de regio zoals arbane, petit meslier, pinot gris. De l’Atavique is likkebaardend lekker.

Houd je van een beetje funky? Thibaud Brocard is de eigenwijze maker achter Brocard Pierre, een familiedomein in de zuidelijke uithoek van de Champagnestreek: Aube. Zonder bestrijdingsmiddelen en zo weinig mogelijk sulfiet maakt hij liefst champagnes van één wijngaard, één druivenras en uit één oogstjaar. Proef eens rosé Saignée de la Côte: net zo fruitig en expressief als zijn andere champages.

Al onze champagnes vind je op www.latelierduchampagne.com

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.