EÉN STREEK, TWEE VISIES

EÉN STREEK, TWEE VISIES

Als je denkt dat Champagne een statische regio is waar weinig nieuws onder de zon is, think again. In deze ultraklassieke regio bruist het alweer een tijdje van de energie. Het logische gevolg: meer originele champagnes dan ooit. TEKST HUIB EDIXHOVEN

Witte wijn maak je van witte druiven en rode wijn van blauwe druiven. Een simpele wijsheid, waaraan wijnmakers zich wereldwijd houden. Waarom zou je het ook anders doen? Maar zoals Asterix en Obelix zich halsstarrig verzetten tegen de wil van Caesar, zo verzetten de eveneens Gallische wijnboeren van de Champagne zich tegen bovengenoemde wijndoctrine. In deze Noord-Franse regio tarten ze graag de wetten van het wijn maken en dat uit zich in een hele reeks aan onalledaagse gebruiken waarover we al vaker in WINELIFE schreven. Een van deze zonderlinge kwesties is dat de Champenois hun bijna altijd witte wijnen maken van enorme percentages blauwe druiven. Klinkt dat raar? Dat is het ook, maar het kan dus wel. Sterker nog, dit is klassieke champagne 1.01. Zelfs de meeste roséchampagne wordt gemaakt door eerst met veel pijn en moeite een witte wijn te maken van hoofdzakelijk blauwe druiven, om vervolgens deze te mengen met een beetje rode wijn om de wijn toch weer een kleurtjete geven. Om in Asterix-termen te blijven: ‘Rare jongens, die champagnemakers.’

Razendsnel persen
Om je een idee te geven: er staan ongeveer 35.000 hectares met druiven aangeplant binnen de AOC Champagne. Iets meer dan 10.000 hectare hiervan is chardonnay en is dus wit. De rest van de druiven die hier staan aangeplant zijn blauw, te weten pinot noir en pinot meunier. Maar ook deze eindigen grotendeels als witte champagne. Dat dit überhaupt mogelijk is, danken wij aan een bijzondere eigenschap van de wijnmakende druif, oftewel Vitis vinifera. Hij mag dan een blauw uiterlijk hebben, zijn vruchtvlees is wit. Ben je als wijnmaker dus in staat om snel en accuraat de druiven te persen, dan kun je voorkomen dat de kleur uit het schilletje in het sap terechtkomt. Laat dit nu precies zijn waarin ze in de Champagne uitblinken. Om alle druiven onverwijld na de oogst te kunnen persen, tuigen wijnmakers en wijnhuizen elk jaar weer een logistieke operatie op die zijn weerga niet kent. Gepland oogsten, razendsnel transport en het optimaal benutten van de vele persen door de gehele champagne; alles wordt met militaire precisie op elkaar afgestemd.

Blenden, blenden, blenden
Van oudsher is de noordelijke Champagneregio helemaal ingestoken op het eindeloos blenden van de drie druiven, verschillende wijngaarden én verschillende jaargangen. Bedenk dat 85 procent van de champagnes worden geproduceerd zonder oogstjaar én meestal ook zonder dat er wijngaarden of druiven worden genoemd. De klassieke filosofie van de grote champagnehuizen is dat ze door te blenden – of beter gezegd, dankzij de ‘art de l’assemblage’ – een geheel creëren dat groter is dan de som der delen. Heel simpel gezegd: 1+1=3. En het moet gezegd worden dat goede huizen een onwaarschijnlijk hoog en stabiel kwaliteitsniveau weten te verwezenlijken. Dit is een ongehoorde prestatie, zeker gezien de volumes die ze er letterlijk en figuurlijk uit weten te persen. Om dergelijke volumes te kunnen produceren, kopen deze huizen veel van hun druiven in van boeren in de Champagne. Vandaar dat deze producenten bekendstaan als négociants-manipulants (NM). Dit staat voor handelaar én champagnemaker.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands