Duitsland toen, nu & morgen

Duitsland toen, nu & morgen

Duitse wijn is al booming sinds de Romeinen het land veroverden. Maar hoe staat het er nu mee? WINELIFE vroeg een aantal kenners van Duitse wijn om een kijkje te nemen bij onze oosterburen. Want daar is veel aan het veranderen.
Tekst: Petri Houweling | Beeld: Shutterstock

In Duitsland wordt al eeuwen wijn gemaakt. Het waren de Romeinen die wijnranken meenamen om hun legers te voorzien van wijn. Die werden aangeplant op de steile zuidelijke hellingen van de grote rivieren, want daar groeide toch niets anders. Na de val van het Romeinse Rijk namen de kloosters de zorg voor de wijngaarden over. Het aantal hectare steeg tot drie keer meer dan er nu aangeplant staat. Duitsland was toen het tweede, belangrijkste Europese wijnland na Frankrijk. 

Daarna ging het bergafwaarts, ook omdat men meer bier ging drinken en menig wijnbouwer dit ging produceren. De twee wereldoorlogen en de Duitse herstelbetalingen veroorzaakten een nieuw dieptepunt in de agrarische industrie van Duitsland. Het waren vooral de spotgoedkope, zoete wijnen zoals de Liebfraumilch die de crisis overleefden. Pas vanaf de jaren 70 jaren hielden individuele Winzer zich bezig met het uitwissen van het slechte imago die de Duitse wijnen in het buitenland hierdoor hadden opgebouwd. Ze werden daarbij niet erg geholpen door de wijnwet van 1971. Die keek vooral naar de rijpheid van het fruit en het Oechsle-gehalte (zie kader). Hoe hoger dit was, hoe meer de boeren kregen voor een kilo druiven. De gevolgen laten zich raden. Vandaag de dag heeft Duitse wijn nog steeds de hardnekkige reputatie lafzoet te zijn, hoewel dat allang niet meer het geval is.   

Let op of je Duitse wijn lafzoet of edelzoet is

Lafzoete wijn met een roemrijk verleden

Liebfraumilch begon ooit als een fijne fris-fruitige, halfzoete wijn. De oorspronkelijke Liebfraumilch komt van de wijngaard Wormser Liebfrauenstift-Kirchenstück en werd zeer gewaardeerd door de pelgrims die genoten van die Milch unserer lieben Frau. Na de secularisatie kwam de wijngaard in handen van een Nederlandse wijnhandelaar die er een commercieel succes van maakte. De genadeklap kwam van de Kamer van Koophandel van Worms. Deze besliste in 1910 dat elke Rijnwijn van ‘goede’ kwaliteit met lichtzoet karakter als Liebfraumilch verkocht mocht worden. Zo werd de kwaliteit geheel uitgehold. Maar ook hier keert het tij: Weingut Hammel (Pfalz) draait het proces om en maakt een eigentijdse versie met 14 gram restsuiker die we van harte aanbevelen.

Verder lezen? Dat kan in WINELIFE Magazine editie 90. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands