De streken van Oostenrijk: Niederösterreich

De streken van Oostenrijk: Niederösterreich

Ken je Niederösterreich al, waar langs de prachtige rivier de Donau de wijngaarden op steile hellingen liggen? Het is het grootste wijnbouwgebied voor Qualitätswein. Er is een kleurrijk aanbod, van de beroemde gepeperde Grüner Veltliner uit het Weinviertel tot elegante rode wijnen uit het Kamptal. 

Inheemse rassen zijn altijd een troef om je als wijnland te onderscheiden – al geef je de internationale druiven natuurlijk je eigen stijl mee, door de bodem en het klimaat. In Carnuntum bijvoorbeeld, vormen zweigelt en blaufränkisch de basis voor kenmerkende DAC-wijnen. Het zijn de meest populaire rode druiven van Oostenrijk, terwijl de knisperfrisse grüner veltliner wordt gezien als dé witte soort. De witte zierfandler en rotgipfler zijn unieke inheemse rassen die bijna uitsluitend in de Thermenregion voorkomen.

Wat zijn alle 8 wijndistricten?

Carnumtum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau, Wagram en Weinviertel. Ze beslaan in totaal meer dan 27.000 hectare. Je kunt Niederösterreich ook onderverdelen in drie klimaatzones: het Weinviertel in het noorden, het Donaugebied ten westen van Wenen, en Niederösterreich met zijn Pannonische klimaat in het zuidoosten. 

Benieuwd naar de wijnen? Je leest alles in WINELIFE 84. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands