DE SMAKEN VAN HET MIDDEN-OOSTEN

DE SMAKEN VAN HET MIDDEN-OOSTEN

Om de keuken van het Midden-Oosten te ontdekken, hoef je niet per se het vliegtuig in. Je kunt ook langs de favoriete tentjes van chef-kok Jaimie van Heije op De Bazaar in Beverwijk, of je reserveert bij De Sjalot in Nijmegen van Sibrecht Benning. Lekker thuisblijven kan natuurlijk ook. Zelf koken, een goede wijn uit Libanon erbij en je hebt een topavond. TEKST KATJA BROKKE

Het Midden-Oosten staat bekend als de bakermat van heel veel geliefde gerechten en ook de wijnen – met name uit Libanon – zijn al jaren bezig met een opmars. Nederland heeft de verzadigende hummus, baba ghanoush, tabouleh, pides, couscous, dolma’s en tahini massaal omarmd. De keuken bestaat uit homely comfortfood. Fris. Zoet. Geschikt om samen te eten, te delen aan een grote tafel vol schalen, borden en karaffen.

Porties liefde
De landen die binnen het Midden-Oosten vallen, zijn Bahrein, Egypte, Irak, Iran, Israël, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Als we het over de keuken hebben, komen met name Irak, Israël, Libanon en Syrië naar voren. De eerste banketbakkers waren Hebreeërs die leefden in de huidige landen Israël, Jordanië en Irak. Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket. Zo goed, dat een wereldwijde opmars niet te stoppen was. Die opmars begon bij de Grieken die het banket in Europa introduceerden, zo vertelt het verhaal. Niet alleen gebak als baklava heeft ons land bereikt, inmiddels kun je hier ook op verschillende plekken terecht voor Midden-Oosterse kruiden, specerijen en hartige gerechten, die voornamelijk bestaan uit mezze; gulle porties liefde die gedeeld worden met vrienden en familie, vergelijkbaar met de mediterrane tapas.

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE#56

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands