CUVÉE VAN THEE

CUVÉE VAN THEE

Op de redactie kregen we ‘s morgens vier mooie flessen met champagne-uitstraling bezorgd: Copenhagen Sparkling Teas. We proeven graag nieuwe categorieën drank, dus de eerste fles met blauwig etiket, de alcoholvrije versie BLÅ, werd al voor de lunch opengemaakt. De basis is geen cuvée van wijnen, maar van theeën! Van delicate witte theesoorten tot intensere zwarte theesoorten; elke fles bevat tot wel dertien verschillende theeën. Ze ruiken heerlijk, fris, bloemig en kruidig, en de sterke mousse prikkelt onze neus nog voordat hij sensationeel wegsmelt op onze tong. Is de complexiteit van thee te vergelijken met die van wijn? Wij vonden in ieder geval genoeg smaken terug in onze mond. Zeker later in combinatie met de lunch, toen de andere drie flessen werden geproefd.

Deense experimenten
Aan deze drie flessen, RØD, GRØN en VINTER, is een kleine hoeveelheid biologische witte wijn toegevoegd. Waar ‘groen’ nog vooral fris is met veel citrusaroma’s en munt vonden we vooral ‘rood’ erg geschikt voor bij de maaltijd: wat zoetheid van framboos en rozen, een klein bittertje en een serieuze afdronk. De hibiscusbloem blijkt in de theewereld het antwoord op de blauwe druiven waarmee rosé wordt gemaakt! Speciaal voor dit seizoen is VINTER uitgevonden als stevig broertje, met aroma’s van chai-thee waaronder kaneel, bruinbrood en ceder.

Alle Sparkling Teas werden ontwikkeld door de Deense sommelier Jacob Kocemba. Hij zocht kwalitatieve, complexe alternatieven zonder alcohol of laag in alcohol (5%) om gerechten te begeleiden in het restaurant. In zijn wijnkelder begon hij te experimenteren met thee en kreeg te maken met duizend jaar oude theetradities. Maar Jacob verzon ook nieuwe methoden om uiteenlopende theesmaken bij verschillende temperaturen te onttrekken. Zijn allereerste Sparkling Tea werd geschonken in restaurant Hermann in Kopenhagen – 1 Michelinster – en ook in Nederland staan de flessen inmiddels bij diverse (sterren)restaurants op de kaart. SPARKLINGTEA.NL | ZELF PROEVEN? BOVINO.NL | € 19,95

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#62. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.