Chinese fraudeur krijgt vijf jaar gevangenisstraf voor het bottelen van nep-Bordeaux

Chinese fraudeur krijgt vijf jaar gevangenisstraf voor het bottelen van nep-Bordeaux

Een Chinese fraudeur heeft een gevangenisstraf van vijf jaar gekregen nadat hij werd betrapt met 786 flessen nep-Bordeaux met daarop prestigieuze etiketten van onder andere Pétrus en Lafite Rothschild.
Tekst: Ingrid Larmoyeur (Het Wijninstituut) | Beeld: AI art by Vinissima ©  

Qi Moudao kreeg ook een boete van 250.000 yuan (zo’n 32.000 euro) nadat hij had toegegeven dat hij illegaal wijn bottelde van prestigieuze Bordeaux-châteaux. Een fles Pétrus kost in China ca. 50.000 yuan (ca. €6.400), dus frauderen is daardoor best interessant. De inhoud van de nep-Bordeaux laat zich raden: goedkope wijn.

De Chinese politie ontdekte na een inval dat 33 van de nepflessen etiketten hadden van dure Bordeaux zoals Pétrus, Château Lafite Rothschild of wijnen uit Pomerol. Nog eens 29 flessen werden zogenaamd van Carruades de Lafite 2017, de tweede wijn van Lafite Rothschild in Pauillac.

De Volksrechtbank van het Tongzhou District in Peking oordeelde dat het om een ernstig geval van handelsmerkinbreuk ging en veroordeelde de fraudeur tot vijf jaar gevangenisstraf. Qi Moudao ging niet in beroep.

Vervalsingen van Bordeaux in China zijn al eerder voorgekomen. Sinds 2020 werkt Bordeaux hierbij samen met de lokale autoriteiten. De Chinese instanties hebben sindsdien verschillende spraakmakende arrestaties gepleegd. In januari 2023 werden bij een inval in de provincie Fujian nog 40.000 nepflessen wijn blootgelegd, waaronder Lafite Rothschild, maar ook Australië’s topwijn van Penfolds. Straatwaarde van de buit was toen bijna 140 miljoen euro.

Lees meer over wijn in WINELIFE editie 88, deze bestel je hier. Gratis verzending!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands