Chenin Blanc #durf te vragen

Chenin Blanc #durf te vragen

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Chenin Blanc – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD PEXELS.COM

Chenin Blanc

SNOEIEN VOOR LAGE OPBRENGST
Deze druif is een Franse klassieker en komt in diverse stijlen. In een koel klimaat met veel zuren, in hete klimaten is zwoel met houtrijping mogelijk. Er is wel werk voor de wijnboer: de krachtige en fruitige druif wordt ordinair als hij welig tiert. De zweep erover, dus. Takken snoeien.

QUARTS DE CHAUME
Klein gebied in het Loiredal, ongeveer 50 hectare, waar de chenindruif de ‘edele rotting’ kan ondergaan. De ochtendmist neemt hier de schimmel Botrytis mee. Dit levert een sensationele, amberkleurige wijn op met abrikoos, honing, karamel en mineralen uit de bodem van zand, kalk en leisteen.

DROË STEEN OF DROGE STEEN
De druif heerst in zijn geboortestreek, maar heeft ook in de nieuwe wijnwereld zijn plek gevonden. In Zuid-Afrika vind je de grootste aanplant ter wereld.
Hij werd ‘steen’ genoemd totdat ze er 50 jaar geleden achter kwamen dat het geen lokaal ras was. Meegenomen door Franse hugenoten, misschien?

LANGS DE LOIRE
De Loire is een chenin-gebied bij uitstek. Naast droge witte wijn worden er ook zoete dessertwijn en mousserende wijn van gemaakt. Allemaal levendig met een lange, aromatische afdronk. Anjou, met name Savennières, is een bekende appellatie waar minimaal 80 procent chenin in de wijn vereist is.

TUFSTEEN IN VOUVRAY
Ook in de appellatie Vouvray, 2.000 hectare groot, is alleen chenin blanc toegestaan. De arts Rabelais omschreef de wijn van de krijthoudende plateaus van tufsteen in de 16e eeuw als ‘van tafzijde’. In deze vulkanische bodem zijn ook kelders uitgehakt, waar nu mousserende Chenin Blanc rijpt.

 

Wil je meer weten over Chenin Blanc? Je leest het in Winelife 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.