CHATEAU AMSTERDAM

CHATEAU AMSTERDAM

In Londen, New York en Chicago zijn ze er al even, maar sinds 2017 hebben we in Nederland ook een ‘urban winery’. Chateau Amsterdam zit in Noord, in een voormalige machinefabriek, vlak bij Oedipus Brewing en andere creatieve bedrijven en hippe horeca.

Zoals je bij de koffiebranders en bierbrouwers tussen de branders en brouwketels van je koffie of special bier geniet, kun je bij Chateau Amsterdam tussen de tanks en houten vaten de wijnen proeven die daar worden gemaakt. Chardonnay, Macabeo, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah en Spätburgunder liggen er nu te rijpen. Maar, vraag je je natuurlijk af, hoe kan dat dan? Waar groeien die druiven? Niet op de oevers van het IJ! Nee, de druiven komen uit Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Het wijnmakersteam struint de wijngebieden af op zoek naar perfect fruit. Direct na de oogst worden de druiven in kratjes in gekoelde vrachtwagens naar Amsterdam gebracht. Daar, bij Chateau Amsterdam, wordt vervolgens de wijn gemaakt.

Tussen de tanks
‘Het is dan behoorlijk hectisch hier,’ vertelt Joni Sloesen, verantwoordelijk voor tours & tastings maar, zoals iedereen bij Chateau, manusje van alles en dus ook betrokken bij het maken van de wijn. ‘Zodra de druiven binnenkomen, gaan we selecteren, ontstelen en kneuzen en dan kan de vergisting beginnen. Voor de rode wijnen voegen we geen gist toe, maar gebruiken alleen de druifeigen gisten. Het streven is om zo natuurlijk en duurzaam mogelijk te werken.’ De mensen van Chateau Amsterdam worden bijgestaan door vrijwilligers. Joni: ‘Bij ons kun je het hele proces dicht bij huis ervaren. Ik heb hier in korte tijd ongelooflijk veel over druiven en wijn maken geleerd omdat je alles meemaakt, van de selectie tot etiketten plakken. We willen het verhaal achter de wijn vertellen, de liefde en passie delen en bij de mensen brengen. Doordat onze gasten hier tussen de vaten een proeverij doen, komt de wijn tot leven.’

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands