Een recente studie laat zien dat sommige minder bekende druivenrassen verrassend goed in de stijl van klassieke Bordeaux passen. Men testte 26 blauwe rassen die nu niet in Bordeaux zijn toegestaan, en men ontdekte dat vijf ervan vergelijkbaar smaakten als de huidige toegestane blauwe druivenrassen, namelijk fer servadou, duras, manseng noir, vinhão en arinarnoa.
Wetenschappers lieten wijnexperts en liefhebbers blind proeven en ontdekten dat wijnen met de ‘alternatieve’ druiven nauwelijks te onderscheiden waren van traditionele blends met de traditionele cabernet sauvignon, meelot, cabernet franc en petit verdot. Wel ontdekten de proefpanels wat verschillen in smaak als percentages van bijvoorbeeld vinhão of fer servadou in een blend (te) hoog waren. Er is dus vervolgonderzoek nodig, maar deze vijf rassen hebben zeker potentie voor Bordeaux.
Waarom is dit interessant? Klimaatverandering dwingt Bordeaux-producenten om na te denken over de toekomst. Rassen die beter bestand zijn tegen hitte en droogte kunnen helpen om de elegantie en structuur van Bordeauxwijnen te behouden. En misschien drinken we over een paar decennia een ‘klassieke’ Bordeaux … met een compleet nieuwe druivensamenstelling.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.