BOB: Wijn uit de twaalf provinciën

BOB: Wijn uit de twaalf provinciën

Een winkel die uitsluitend Nederlandse wijn verkoopt. Laat dat nu precies zijn wat wijnwinkel BOB in de Amsterdamse Pijp doet. Waanzin of visie? – TEKST HUIB EDIXHOVEN

Dat Nederlandse wijn verdomd goed kan zijn was al langer bekend. Vaandeldragers als de Apostelhoeve en Hoeve Nekum timmeren respectievelijk al vijf en drie decennia hard aan de weg. Hun vaak spatzuivere wijnen weten liefhebbers al lang te bekoren en vinden hun weg naar speciale evenementen.

Zo werd de Riesling 1999 van Hoeve Nekum in 2002 geschonken op het huwelijk van onze koning. Het grotere publiek blijft helaas lang verstoken van wijnen van Neerlands bodem. Toegegeven, dat ligt niet alleen aan de desinteresse van de consument. Veel wijn was simpelweg niet goed genoeg, terwijl er een prijskaartje aan hing dat toch een beetje pijn deed.

De laatste twee decennia zijn zaken in rap tempo aan het veranderen. Ten goede, welteverstaan. Geholpen door verdiepte kennis, verbeterde technieken, moderne druivenrassen
én een warmer klimaat zijn de productie en kwaliteit van Nederlandse wijn in een ware stroomversnelling geraakt.

Een miljoen flessen

Nederland telt inmiddels tegen de 150 serieuze wijndomeinen. Gezamenlijk bewerken zij ongeveer 300 hectare aan wijngaarden, waarvan een dikke miljoen flessen worden geproduceerd. Vergelijk dit met gebieden in Frankrijk en het is nog geen druppel op een gloeiende plaat. Maar de trend naar meer en beter is glashelder. Verreweg de meeste wijn komt uit het zuiden en oosten van het land met als koploper de provincie waar het allemaal begon: Limburg. Toch is er inmiddels geen provincie waar geen wijn wordt gemaakt, van Texel en Noordoost-Groningen tot diep in
de Achterhoek en het uiterste puntje van Zeeland. Overal staan er pioniers op die de stap naar het verbouwen van druiven en het maken van wijn wagen.

Twee stromingen

Pak je er een aantal Nederlandse flessen bij, dan zul je op de etiketten opvallend veel onbekende druivennamen zien pronken. Solaris, regent, cabernet cortis, johanniter, pinotin, helios en riesèl zijn namen die de meeste wijndrinkers niet zullen herkennen. Hoe zit dit? De klassieke wijndruif, Vitis vinifera, komt oorspronkelijk uit het warme zuiden. Dat heeft tot gevolg dat deze druif in nattere klimaten niet goed bestand is tegen bijvoorbeeld schimmelziektes. Om deze reden zijn kruisingen met andere soorten uitgevoerd om een druif te kweken met meer resistentie.

Meestal worden deze druiven hybrides genoemd omdat ze DNA delen van zowel de klassieke wijndruif als van andere druiven. Maar sommelier en voorvechter voor NL-wijn Jan-Jaap Altenburg spreekt liever over ‘moderne druiven’. Klassiek tegenover modern. Fair enough. Altenburg verduidelijkt: ‘In het zuiden van Nederland, denk dan met name aan Limburg, zie je vooral klassieke druiven. Denk aan riesling, pinot gris, auxerrois, chardonnay en soms ook een blauwe druif als pinot noir. Elders in het land overheersen de moderne rassen. Overigens is het goed je te realiseren dat beide druiven genetisch heel dicht bij elkaar liggen: 99 procent van het DNA komt overeen.

Ben je benieuwd naar hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.