Benguela Cove:  Cool South Africa

Benguela Cove: Cool South Africa

Het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent, Kaap Agulhas, op 170 km ten oost-zuidoosten van Kaapstad, geldt als de plek waar Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Het is zeker een denkbeeldige grens tussen beide oceanen, want er bestaat een fors verschil in temperatuur tussen beide watermassa’s. Langs de oostelijke Afrikaanse kust loopt er vanuit het noorden een warme golfstroom, de Agulhas-stroom, die bij Kaap Agulhas recht naar het zuiden afbuigt. Ten westen van deze kaap loopt daarentegen een heel koude stroom noordwaarts langs de kust, richting Kaapstad. En vervolgens verder richting Namibië en Angola. Deze laatste, koude stroom heet de Benguela-stroom.

En waar deze stromen elkaar ontmoeten, welt vanuit de diepten van de oceaan heel koud water op om aan de kust aan de oppervlakte te komen. Deze koude Benguela-stroom heeft een grote impact op het plaatselijke klimaat langs dit stuk van de Zuid-Afrikaanse kust.

Het klimaat

Het is het, zeker voor Zuid-Afrikaanse begrippen, uiterst koele klimaat langs de kust van de baai ter hoogte van Hermanus, waarin de herkomstbenaming ‘Walker Bay’ zich onderscheidt van alle andere wijnbouwgebieden in de Kaapprovincie. Ook vroeg rijpende druivenrassen als de pinot noir komen hier in alle rust relatief laat in het seizoen tot rijping zodat ze uiterst verfijnde aroma’s kunnen ontwikkelen. En, omdat de zon wel hoog aan de hemel staat, worden zelfs rassen als syrah nog rijp. Al leveren ze een heel ander, veel eleganter soort wijn op dan in veel hetere gebieden.

Even ten westen van Hermanus ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, ligt het wijngoed van Benguela Cove, met 70 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter de wijngaarden en maakte er een buitengewoon succesvol wijngoed van. Daarnaast maakte zij er ook een succesvolle plek voor wijntoerisme van. Er is een uitmuntend restaurant, een kunstgalerie en een plek waar ook de kinderen zich kunnen vermaken. De kinderen kunnen zich vermaken met o.a. een avontuurlijke midget golf baan. Behalve 70 ha aan wijngaarden zijn er ook olijfgaarden en velden met lavendel. En met het uitzicht over de Atlantische oceaan maakt dit alles Benguela Cove tot een haast paradijselijke plek.

 

Maar een wijngoed is meer dan alleen een romantische droom; en om echt succesvol grote en bijzondere wijnen te maken is meer nodig dan een bijzonder terroir. Niet alleen een heel bekwame wijnmaker, die Penny Streeter heeft gevonden in de gelauwerde Zuid-Afrikaanse wijnmaker Johann Fourie. Maar ook de kunst om de wijnen succesvol in de markt te zetten.

Het assortiment

Het assortiment van Benguela Cove bestaat uit een drietal series plus een icoon-wijn.
De Lighthouse Collection is bedoeld om uw smaakpapillen te verwennen met al die bijzondere kenmerken van een koel wijnbouwklimaat maar wel op een heel toegankelijke manier. De naam verwijst naar de vuurtoren die uitkijkt over de wijngaarden, de Bot-lagune en de Atlantische Oceaan en bestaat uit een heerlijke, haast klassiek-frisse Sauvignon Blanc, een sappige Syrah en de verrukkelijke ‘Moody Lagoon’, een intrigerende dieprode blend van shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot en merlot.

Dan volgen de Estate-wijnen: karaktervolle, heel expressieve wijnen, zoals een loepzuivere Sauvignon Blanc, een verfijnde, minerale Chardonnay, een prachtige, verfijnde Pinot Noir, een gedistingeerde Malbec en de bijzonder geslaagde ‘Collage’, een klassieke Bordeaux-blend.

De Vinography-wijnen zijn de weerslag van een logboek, bijgehouden door zowel de natuur als door de wijnmaker van Benguela Cove, Johann Fourie: het benadrukt de unieke kenmerken van een enkele wijngaard die in de wijn tot uitdrukking komen. In deze serie een Chardonnay, een Pinot Noir en een Petit Verdot, elk in heel gelimiteerde aantallen gemaakt. En tot slot is er de Catalina Semillon, een unieke wijn waarvan elk jaar slechts 3 vaten gemaakt worden en waar men niet over uitgepraat raakt.

Voor meer informatie over deze wijnen en over de verkoopadressen: De Monnik Dranken

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.