2000 jaar oude wijn in Romeinse graftombe in Spanje gevonden

2000 jaar oude wijn in Romeinse graftombe in Spanje gevonden

Meldden we op 20 maart jl. nog dat de oudste ongeopende fles met wijn ter wereld waarschijnlijk een “Römerwein” uit Speyer uit ca. 325 n. Chr. is (bewaard in het Historisches Museum der Pfalz in Speyer), nu heeft een Spaanse familie “de oudste wijn in vloeibare vorm ooit” gevonden.  

Tekst: Ingrid Larmojeur (Het Wijninstituut) | Beeld: Vinissima

 

De vondst werd gedaan bij renovatiewerkzaamheden in Carmona, nabij Sevilla, waarbij een Romeinse graftombe werd ontdekt. Daarin zat een loden urn die een een glazen pot van 5 liter met wijn bevatte. De urn werd al in 2019 ontdekt, maar nu pas hebben chemici een goede analyse kunnen maken van de roodbruine vloeistof die er in zit. Het blijkt te gaan om een lokale witte sherry-achtige wijn (type fino / manzanilla). De wijn is waarschijnlijk nog drinkbaar, maar dat zal vermoedelijk niemand proberen, hoe verleidelijk de gedachte wellicht ook is. In de glazen pot zijn namelijk, behalve de wijn, ook botten van een man en een gouden ring gevonden. Brr. 

Maar de Spaanse wijn, die vermoedelijk 2000 jaar oud is, wint nu dus wel van de Römerwein uit Speyer. 

Ik zeg: ¡Salud! 

Bestel ons nieuwste WINELIFE magazine hier

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands