Tamara Podversic is de dochter van de gelauwerde ‘orange’ wijnmaker Damijan Podversic. Zijn levenswerk is bij haar in goede handen. – TEKST + BEELD KARIN LEEUWENHOEK
Kun je onze lezers even bijpraten over Damijan Podversic?
‘Mijn vader begon eind jaren 90 samen met een groepje andere wijnmakers in Collio, Friuli te experimenteren met schilcontact bij witte wijnen. Hij had altijd grote dromen en wilde ‘grote wijn’ gaan maken op de Monte Calvario, een historische plek waar de wijngaarden na alle oorlogsellende overwoekerd waren geraakt door bos. Mijn opa en veel anderen zagen zijn plannen niet zitten, maar mijn moeder heeft hem in alles gesteund. Damijan en Elena begonnen hier – in Collio, op de grens met Slovenië, in het meest noordoostelijke deel van Italië – met niets. Nu hebben we 10 hectare met vooral lokale witte druivenrassen, zoals ribolla gialla, friulano en malvasia istriana. En onze wijnen zijn elk jaar uitverkocht.’
Jij noemt het geen ‘Orange Wine hé?
‘Wij noemen ze liever witte wijnen met lange schilweking oftewel maceratie. We vergisten niet de geperste, maar de hele druiven, net zoals bij rode wijn. Omdat de schilletjes van de witte druiven maandenlang in contact blijven met de wijn ontstaan unieke aroma’s en structuur. Maar omdat we de wijn heel goed beschermen tegen zuurstof treedt er geen oxidatie op en blijft de kleur goudgeel. Ook doordat we met minieme hoeveelheden sulfiet werken. Verder voegen we niets toe en halen we niets weg. De wijn moet zichzelf maken en ontwikkelen. Pas als een wijn op eigen benen kan staan, na 3 jaar rijping in grote houten botti, bottelen we hem.’
[…]
Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest hem in het nieuwste WINELIFE Magazine editie 75. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.