Wat hebben Peru en Argentinie met elkaar gemeen?

Wat hebben Peru en Argentinie met elkaar gemeen?

Wat hebben Peru en Argentinie met elkaar gemeen? Niet veel zou je denken, maar de Argentijnse tango en de Peruaanse criollo-muziek hebben beide Afrikaanse, inheemse en Europese invloeden. Nou zijn wij vooral geïnteresseerd in wat er in ons glas zit en op ons bord ligt.
Tekst en beeld: Petri Houweling

Gelukkig is het zo dat Peruaanse gerechten zoals ceviche en Argentijnse gerechten zoals asado populair zijn in beide landen. Daarom aten we die bij Nazka waar ze, heel toevallig, een wijn-spijs avondje organiseerden met wijnen van bodega Otronia uit Argentinie. We worden zeer enthousiast ontvangen door sommelier Alessandro Tondini  die ons elke keer weer verrast met zijn kennis van de wijnen en het prachtige glaswerk.

De naam van het restaurant ‘Nazka’ komt van de Nazcalijnen, dat zijn mysterieuze patronen gevonden in de Peruaanse woestijn. Dat is niet de enige connectie van het restaurant met de Peruaanse cultuur. Want op de menukaart vind je moderne uitvoeringen van traditionele Peruaanse gerechten. Met invloeden uit de Japanse, Chinese, Creoolse en Andes keuken. Bijvoorbeeld ceviche, lomo saltado en anticucho.  Ze worden gepresenteerd met een eigentijdse twist en gecombineerd met spannende wijnen.  Vanavond zijn dat dus de wijnen van de Argentijnse Bodega Otronia, een Argentijnse wijnmakerij, gelegen in Sarmiento, Chubut, aan de oevers van het Lago Musters. Op  45°33′ zuiderbreedte om precies te zijn. Dat zal je weinig zeggen, maar het is een van de koudste gebieden ter wereld voor wijnbouw.

Ze beplanten daar 50 hectare biologische wijngaarden op een hoogte van 258 meter boven zeeniveau. Het lukt ze om de chardonnay, pinot noir, pinot gris, gewürztraminer, torrontés, riesling, merlot en malbec rijp te krijgen. Het zal je niet verbazen dat de wijnen ervan net een hogere zuurgraad hebben. Daarna maken ze er spannende blends van, bijvoorbeeld de ’45 Rugientes’ lijn, een blend van chardonnay, gewürztraminer, pinot gris en riesling.

Maar nu de combinatie met de gerechten van Nazka. Iedereen die weleens Peruaans heeft gegeten, weet dat er veel zuur en spice komt kijken bij de bereiding van de gerechten. De wijnen van Otronia een echt een stevig-maar prettig- zuurgehalte, toch blijven ze niet allemaal overeind bij de spannende gerechten van Nazka. De Corte de Blancas ’45 Rugientes, met  bovengenoemde blend is de enige die stand houdt bij de intens smakende ceviche van dorade en topinambur. Hij wordt er milder van. De organic chardonnay Block 1 delft helaas het onderspit bij de fantastisch bereide ‘Pesca y Mole Indio’. Jammer want het is een mooie, maar te subtiele wijn. De Vinicunca millefeuille, een intens fris gerecht met flinterdunne schijfjes aardappel gaat dwars over de Pinot Noir ’45 Rugientes heen. We krijgen er ook een slokje ‘Jardin Occulto’ bij, een super spannende wijn van de negro criolla die spot on is met het gerecht. Onze strenge conclusie is dat, ondanks dat de wijnen van Otronia absoluut de moeite waard zijn, ze niet zijn opgewassen bij het pit van de keuken van Nazka. We komen graag een keertje terug om de juiste combinaties te proeven.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands