Van nerello tot nero

Van nerello tot nero

Net als alle Italianen zijn Sicilianen trots op al het culinaire lekkers van eigen bodem. Met wijnen is het niet anders. Zo omarmen zij innig hun authentieke blauwe druiven, zoals nerello mascalese en nero d’avola. Deze keer: rode wijn uit Sicilië. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD REDACTIE

Voordat we dieper in het Siciliaanse rood duiken, eerst even kort over Siciliaanse wijn in het algemeen. Na duizenden jaren van wijn maken – want, op het eiland al gestart rond 4000 voor Christus – was het Marsala die Sicilië als een van de eerste wijnen echt op de kaart zette. Marsala? Al eind 18e eeuw wist deze versterkte wijn de Britse markt te veroveren en werden liters en liters geproduceerd. Na een tijd van glorie stortte deze markt in. Marsala zie je nu sporadisch in de schappen. Gelukkig heeft het eiland tegenwoordig ook een hoop ander lekkers te bieden. Sicilië is zelfs uitgegroeid tot de grootste wijnregio van Italië. De afgelopen decennia hebben Siciliaanse wijnmakers een hoop slagen gemaakt. En ook al doen stilletjes aan behoorlijk wat internationale druiven hun intrede, de Sicilianen verliezen hun eigen, lokale druiven niet uit het oog. Sterker nog, een nieuwe groep wijnmakers is opgestaan die echt weer terug wil naar de roots van het eiland, met oog voor kwaliteit en duurzaamheid.

Een aangenaam briesje

Hoe haalbaar is de ambitie van dit soort wijnmakers op Sicilië? De omgevingsfactoren zijn er in elk geval goed. Het klimaat is droog, er is meer dan voldoende zonneschijn en op zijn tijd valt er wat regen.

(…)

 

Wil je meer over rode wijn uit Sicilië lezen? Bestel dan hier het nieuwste WINELIFE Magazine nummer 76.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.