Smakelijke restjes

Smakelijke restjes

Omdat er over één druivenras veel te veel te vertellen is, maken we er hier online graag nog ruimte voor. Met tips over wat lekker is bij wijn van dé rode druif uit het Italiaanse Trentino: teroldego, inclusief een recept en uitgebreide proefnotities.
Tekst: Niels van Laatum | Beeld: Mezzacorona

Tip: Wat eet je bij Teroldego Rotaliano?

Als adviestemperatuur voor teroldego houden ze tussen de zestien en achttien graden aan. Lucio drinkt de Castel Firmian Teroldego Rotaliano DOC graag bij lokale specialiteiten als spezzatino di vitello (goulash) en tortelli di patate (aardappeltaart) met salami en ham. ‘Teroldego kan goed tegen vet en de tannines helpen daarbij om er een heerlijke combinatie van te maken.’

Luca zweert bij een mooie steak met een glas Musivum: ‘Dat is onze single vineyard-wijn. De naam betekent mozaïek in het Grieks. Vooral oogstjaren 2016 en 2022 zijn uitzonderlijk.’ De 2022 ligt nog te rijpen in de kelders van Mezzacorona, de 2016 hebben we alvast voor je geproefd (zie onder). Over het algemeen gaat teroldego met zijn fijne zuurgraad en flinke tannines goed bij barbecue, salami en kaas. De Filorosso is trouwens ook heerlijk bij pasta’s, laat Lucio nog weten. Castel Firmian Teroldego Superiore Riserva is trouwens ook een traktatie bij zoet, zoals torta di pane met blauwe bessen, kersen en oude kaas.

 

Recept

Torta di pane met Teroldego Rotaliano Riserva

Gooi nooit (oud) brood weg! Zo maak je er weer wat lekkers van.

Ingrediënten:

300g brood
1 l melk (of plantaardig alternatief)
2 eieren
50 g pure cacaopoeder
120 g bruine suiker
70 g rozijnen
50 g walnoten

Lees gratis verder

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google en lees direct verder.

nl_NLNederlands