Sherry, dé wijn van 2022

Sherry, dé wijn van 2022

Sherry is al jaren bezig met een comeback. Waar we het drankje vroeger alleen maar kenden van de fles op de vensterbank van onze oudtantes, zien we het vandaag de dag steeds vaker voorbijkomen. Sherry in sterrenrestaurants, Sherry in cocktails, Sherry pop-up bars en Sherry wine week. De klim naar de top gaat niet zonder slag of stoot, om de zoveel jaar komt en gaat er weer een nieuwe trend; de gin-tonic, de oranje wijn, de IPA. Als Sherry echter je hart veroverd heeft, wil je helemaal niets anders meer drinken. Mooi meegenomen dat er een Sherry bestaat voor elke mood, gelegenheid en maaltijd. – TEKST INDIA DONISI @WINESPICEGIRL| BEELD TONY PEREZ

Sherry heeft een zeer rijke geschiedenis

Sherry is niet zomaar een drankje. Het is een wijn met een imposante geschiedenis en cultuur. De Feniciërs brachten in 1100 voor Christus wijnstokken naar Xera de voorloper van de stad Jerez. De wijnen die hier geproduceerd werden, reisden per schip door het hele Middellandse Zeegebied. In 711 werd het gebied veroverd door de Moren die het de naam Sherish gaven. In de twaalfde eeuw stelde Henry I van Engeland een ruildeal voor aan Jerez: Engelse wol in ruil voor Sherish wijn. Vanaf dat moment werden de wijngaarden heiligverklaard, er mocht geen wijnstok meer gerooid worden.

In de eeuwen hierna bleef de populariteit van wijnen uit Jerez groeien. Afzetmarkten als Amerika en India kwamen erbij. Ook in de werken van Shakespeare is duidelijk te lezen hoe geliefd Sherry was. Zijn karakter Falstaff verkondigde in een van zijn werken: “If I had a thousand sons, the first humane principle I would teach them should be, to forswear thin potations and to addict themselves to sack!Sherris sack was het gangbare woord voor Sherry.

Tot de achttiende eeuw waren de wijnen die als Sherry geëxporteerd werden heel anders dan de wijnen die we nu kennen. Door de groeiende vraag naar wijnen die lange reizen op zee konden overleven, werden de wijnen vanaf de achttiende eeuw versterkt. Om een constante kwaliteit te kunnen leveren werden wijnen van verschillende oogstjaren geblend en jarenlang te rijpen gelegd. Hier ontstond het Solera-systeem waar het Sherrygebied vandaag de dag zo bekend om staat.

Sherry

Sherry combineert met de moeilijkste smaken

Er zijn weinig wijnen die alles aankunnen als het op eten aankomt en er zijn vele smaken waar elke wijn-spijs freak nachtmerries van krijgt. Moeilijk te combineren ingrediënten als sushi, blauwe kazen, asperges en donkere chocolade vergen grote creativiteit wanneer verwerkt in een menu. De verscheidenheid aan Sherry wijnen heeft een antwoord op al deze lastige vraagstukken. Droge Sherry als Fino en Manzanilla passen perfect bij sushi en rauwe visgerechten. Palo Cortado gaat goed bij complexe kazen. Oloroso en asperges? Geen enkel probleem. Het nootachtige karakter van de asperges wordt opgepakt en versterkt. Bij donkere chocolade gaan we voor zoete Moscatel of Pedro Ximénez.

Sherry

Sherry zit boordevol cultuur

Sluit even je ogen. Denk aan een magische stad waar de bodega’s aandoen als kathedralen. Hoge plafonds met kleine raampjes waardoor gefilterd zonlicht naar binnen komt. Zanderige vloeren, meters hoog gestapelde houten vaten met daarin sporen van wijn van vóór de oorlog. In de bodega ontsnap je aan het hittegeweld op straat. Het is er koel en vochtig, een constante temperatuur. De tijd staat stil. De *venenciador schept wijn uit de bovenkant van een vat en met een zwierige beweging schenkt hij vanaf een meter hoog Sherry in je glas.

De wijn krijgt een kick van het contact met zuurstof en komt tot leven in je glas. Aroma’s van versgebakken brood, zoute amandelen en Mediterrane kruiden. Een slok, hartig en krokant, speekselopwekkend en dorstlessend. Een vrouwenstem begint te zingen, flamencomuziek zwelt aan op de achtergrond. Je neemt plaats aan een klein tafeltje in een bruine kroeg. Een half flesje ijskoude Fino wordt voor je neus neergezet, glaasjes, een plankje Jamon Iberico. De show kan beginnen. De stemmen worden luider, er wordt geklapt, gitaar gespeeld, wild gedanst en gestampt op de vloer.

Zie je, Sherry is niet zomaar een drankje. Het is een levensstijl! Olé!

*De venenciador is de keldermeester die met een instrument, genaamd venencia, een beetje Sherry uit het vat pakt en daarmee de copita, het proefglaasje, vult.

Sherry

Over de Consejo Regulador

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de Consejo Regulador, heeft in 1935 als eerste het reglement voor een oorsprongsbenaming gepubliceerd. Daarom spreken we over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als de oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het gebied van de Sherry is er nog een ander product, namelijk “Sherry-azijn”. Ook deze wordt sinds 1994 beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Consejo Regulador die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en ongeveer 100 wijnmakerijen, gevestigd in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit garandeert de kwaliteit van de respectieve regionale producten voor de consumentenmarkt.

Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen. Deze campagne wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands