Roséhuis Mirabeau: Engelsman in de Provence

Roséhuis Mirabeau: Engelsman in de Provence

Stephen Cronk emigreerde 10 jaar geleden met zijn gezin naar Zuid-Frankrijk om Roséhuis Mirabeau te beginnen. -TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD PEXELS.COM

EEN BEETJE ZOALS DE ENGELSE VERSIE VAN IK VERTREK OF HET ROER OM? 

‘Het begin was heftig ja. We spraken geen Frans en het heeft lang geduurd voordat mijn middelste zoon niet meer hoefde te huilen op zijn nieuwe school. We voelden ons als ouders verschrikkelijk dat we onze drie kinderen uit hun vertrouwde omgeving weg hadden gehaald. Op papier was ons leven in Londen perfect: een huis midden in de stad bij een groot park en ik had een dik betaalde baan in de telecom. Toch kriebelde het bij mij. Als twintiger had ik jarenlang in de wijnhandel gewerkt en het was altijd mijn droom ooit wijn te gaan maken. Mijn vrouw Jeany is de echte held in dit verhaal, want veel jonge moeders zouden zeggen: ‘Waarom, in vredesnaam?!’ Maar zij wist dat ik niet gelukkig zou zijn als ik dit niet zou proberen. Ik heb 10 jaar nagedacht over hoe ik het wilde aanpakken en veel met oud-collega’s gepraat. Toen onze derde geboren was, verkochten we ons huis en vertrokken we naar het zuiden.’

EN DIE WIJN MOEST ROSÉ ZIJN?

‘Ja. We waren altijd al enorme fans van Provence-rose. Net als in Nederland heb je in Londen lange, grijze, natte winters, maar met rose heb je altijd zonneschijn in je glas.’

Rosehuis Mirabeau

WAT IS DE STIJL VAN MIRABEAU?

‘Er zijn zeven verschillende Mirabeau-roses en ook een mousserende rose en een unieke rosegin. De roses hebben elk hun eigen karakter, maar bij allemaal draait het om fruit, zuiverheid en frisheid. Ik koop druiven van heel veel verschillende wijnboeren omdat je op die manier elk jaar een soortgelijke stijl wijn kunt blenden, een rose die mensen herkennen. Zo is Mirabeau echt een wereldmerk geworden, dat inmiddels in bijna 50 landen verkocht wordt. De Mirabeau Classic Provence Rose, getypeerd door fris rood zomerfruit, is onze belangrijkste wijn, gevolgd door de Pure, een strakkere rose met meer citrustonen en mineraliteit.’

DROOM JE NOG VAN EIGEN WIJNGAARDEN?

‘In 2019 zijn we voor de bijl gegaan en hebben we een wijngoed van 20 hectare gekocht bij Saint-Tropez, om vanaf 2020 ook een Domaine Mirabeau Rose te maken van onze eerste eigen druiven – als de kwaliteit aan onze eisen voldoet tenminste. Helaas heeft een heftige vorst eind maart de nieuwe knoppen van de wijnstokken beschadigd, waardoor we naar verwachting zo’n 70 procent van de oogst verliezen. En tot overmaat van ramp moet momenteel al het werk in ons bedrijf gedaan worden met een fractie van de arbeidskrachten vanwege de coronacrisis. (knipogend) Niemand heeft ooit gezegd dat dit een makkelijk leventje zou worden.’

DE ZONNIGE PROVENCAALSE ROSES VAN MIRABEAU ZIJN VERKRIJGBAAR BIJ GALL & GALL.

 

Dit artikel komt uit Winelife 65 2020. De nieuwste Winelife editie 69, bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.