Paradepaardjes van hout en metaal

Paradepaardjes van hout en metaal

De materialen hout, metaal, beton en aardewerk worden in de wijnindustrie voor meer gebruikt dan om wijn op te laten rijpen. Gerenommeerde architecten bouwen er de mooiste wijnhuizen van. En wat dacht je van glas? WINELIFE gidst je in een aantal afleveringen door deze andere vorm van wijnbouw.
Tekst: Marjolein Schuman

Paradepaardjes van hout en metaal

Door de industriële revolutie is er veel veranderd in het wijnlandschap. Zeker, er staan overal nog oude chateaus te midden van de wijnstokken. In vroeger tijden konden ze ook goed toe met de wijnkelder die daaronder in de koele rotsen of klei was uitgehakt en waar de temperatuur automatisch constant bleef. Een wijnhuis moet namelijk vooral functioneel zijn. Met de moderne technieken voor temperatuurregulering konden naast de caves de vin ook chais worden gebouwd, bovengrondse wijnkelders voor de vergisting van de druiven en de rijping van de wijn.

Wij waren de eersten

In de zogenoemde nieuwewijnwereld, de druivenstokken over de oceanen, waar vanzelfsprekend minder oudbouw aanwezig is, was men er als eerste bij om te investeren in megalomane bouwprojecten die het landschap veranderden. Voor opslag en exportlogistiek hadden de grote producenten veel ruimte nodig en het imago speelde ook mee. Architectuur werd een steeds belangrijker onderdeel van het marketinginstrument. Denk aan Nieuw-Zeeland en Napa Valley in de Verenigde Staten. Het gebouw voor HALL Winery, dat toparchitect Frank Gehry in 2003 ontwierp, had toentertijd de meest ambitieuze toevoeging moeten worden aan het Napa-landschap, waar showcase-wijnmakerijen als wijnstokken waren ontsproten na de bouw van de Clos Pegase Winery, ontworpen door Michael Graves in 1984 en gebouwd in 1987. 

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands