‘Shaken, not stirred.’ Het zijn de iconische woorden van James Bond als hij zijn Dry Martini bestelt. Net zoals 007 kiest voor met precisie gemaakte martini’s, zo is hij ook zeer kieskeurig in zijn wijnkeuze. Topwijnen die zijn stijl en klasse weerspiegelen, zoals de Château Mouton Rothschild in de filmklassieker Goldfinger. Smoking aan, damast op tafel en… rode Bordeaux in het glas.
Tekst: Evelijn van Heuven | Beeld: Unsplash
Ze doen soms denken aan gedistingeerde heren die in de biljartkamer sigaren roken, dan weer aan chique dames gehuld in zijdezacht fluweel. Zulke omschrijvingen klinken misschien wat ouderwets, toch zijn ze vaak erg raak voor de wijnen uit de klassieker onder de klassieke wijnstreken: Bordeaux. Hier, in Zuidwest-Frankrijk worden druiven als cabernet sauvignon en merlot omgetoverd tot wijnen voor de goden, wijnen die op dinertafels goed hun mannetje staan.
HOLLANDSE WATERHELDEN
Bordeaux ademt een en al historie. Het is de plek waar Romeinen structureel wijngaarden aanleggen en waar de wijnhandel in de 18e eeuw floreert dankzij een gunstige ligging aan de rivier. Maar het is ook de plek waar Hollanders al in vroegere tijden een cruciale rol spelen. De Médoc, onderdeel van de streek, is begin 17e eeuw een onbewoonbaar moerasgebied. Lokale landeigenaren nemen Hollandse ingenieurs in de arm die voor drooglegging van het gebied zorgen. Dit groeit later uit tot dé plek waar enkele van de meest beroemde wijnhuizen ter wereld zijn gevestigd. Denk aan namen als Château Lafite Rothschild, Château Latour en Château Margaux. Zonder onze stoere landgenoten, helden in watermanagement, hadden we de magische Médoc-wijnen misschien wel nooit gedronken.
KRACHTPATSER JAWS
Ontgrendel dit artikel
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.