Hoe word je dat, een Zuid-Afrikaanse sterrenwijn?

Hoe word je dat, een Zuid-Afrikaanse sterrenwijn?

Als je als wijnhuis, wijnmaker of wijn in een internationale gids staat, geeft dat extra status. Een van de voordelen is dat je meer kunt vragen per fles. Maar hoe kom je in zo’n gids? Bregje van Weezel zag het met eigen ogen.
Tekst: Bregje van Weezel | Beeld: Unsplash

Op Zuid-Afrikaanse wijnflessen zie je wel eens een rode sticker met sterren
pronken. Deze sterren worden toegekend door Platter’s, een wijngids, die al 45 jaar
op rij uitkomt en nationaal en internationaal een begrip is. In de gids beschrijven
ze nagenoeg alle Zuid-Afrikaanse wijnen en geven die punten én sterren. Vijf sterren
is het hoogst haalbare, dan gaat het confetti-apparaat af, zeg maar. Dan hebben
we het over een echte klassieker met potentie. Maar hoe word je dat, zo’n sterrenwijn?
Ik weet het! Ik was bij de proeverij waar de nieuwe Zuid-Afrikaanse vijfsterrenwijnen
bepaald worden.

DÉ PLATTER

In 1980 begonnen John en Erica Platter met hun boek over Zuid-Afrikaanse wijn.
Op alfabetische volgorde, per wijnhuis, beschreven zij op een toegankelijke wijze
de Zuid-Afrikaanse wijnen. In de loop van de jaren is de gids een soort van encyclopedie
geworden. Want je vindt er ook allerlei praktische informatie in; van de naam van de
wijnmaker en openingstijden tot landkaarten aan toe. Handig voor wanneer je hier op bezoek bent én leuk
voor thuis als naslagwerk. Of gewoon om je boekenkast op te fleuren, want elk
jaar wordt de Platter’s in een andere kekke kleur uitgebracht.

EEN GIDS, GEEN COMPETITIE

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.

nl_NLNederlands