De opwarming van de aarde brengt voor wijnboeren grote uitdagingen met zich mee. Hoe ga je om met verschrompelende druiven, met watertekorten, met een uitgeputte bodem onder je wijnstokken? En hoe draag je zelf bij aan het keren van het tij? Tekst en foto’s Marjolein Schuman
Regeneratieve landbouw geeft antwoorden. Na biologische en biodynamische landbouw is dit dé nieuwe richting om je wijngaard op een natuurlijke manier gezond te krijgen. Het landschap wordt groener, de bodemkwaliteit verbetert en water wordt beter vastgehouden. De methode is wetenschappelijk onderbouwd met microbiologie als uitgangspunt. Levende bodems zijn het doel, want dan kunnen de planten voor zichzelf zorgen en zijn chemische hulpmiddelen overbodig. Andere technieken voor wijnboeren om het klimaat het hoofd te bieden zijn hittebestendige druivensoorten aanplanten en wijngaarden aanleggen op grote hoogtes, waar het koeler is.
WINELIFE wil natuurlijk graag te weten komen wat zich afspeelt onder de grond. En wat zich afspeelt onder de wijnmakers die bedreigd worden door het klimaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hogere alcoholpercentage in wijnen doordat de druiven bij warmte meer suikers gaan ontwikkelen, en aan het risico op bittere toetsen in de smaak omdat de pitjes en de schil niet volledig kunnen rijpen. Waar kunnen we dit beter ontdekken dan in het megawarme Catalonië?
Benieuwd naar het hele artikel? Je leest alles in WINELIFE 84. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.