Europinot

Europinot

Europinot

De Duitsers noemen hem Spätburgunder, Oostenrijkers hebben het over Blauburgunder. En de Italianen zetten – niet heel verrassend – Pinot Nero op het etiket. Kriskras door Europa laat Pinot Noir zijn sporen na. We maken een klein rondje. Alleen laten we Frankrijk deze keer meer eens achterwege. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN

Respect!

Pinot noir pronkt op de lijst van oudste druiven ter wereld. Ook staat-ie in de top 10 van meest aangeplante druiven, met een trouwe schare aan hardcore fans. Klein van formaat, maar groot van statuur. Een lastig heerschap dat menig wijnboer tot wanhoop drijft. Want, met zijn dunne jasje is hij in de wijngaard een gemakkelijke prooi voor schimmel en ziektes. Hoe komt het dan dat je pinot noir toch in allerlei uithoeken van Europa tegenkomt? Wat staat er bij ons in de schappen? En hoe zit het eigenlijk met pinot noir van eigen bodem?

Begeerde Burgunders bij de buren (Duitsland)

We starten onze Europese tour in Duitsland. Dat heeft een reden: het is na Frankrijk en de Verenigde Staten de grootste producent van Pinot Noir. Dat is maar goed ook, want onze oosterburen maken Spätburgunders om je vingers bij af te likken. Ze maken furore met lichte borrelwijnen, mediumvolle multi-inzetbare varianten en op hout gelagerde ‘diner-burgunders’. Steeds vaker pronken ze ook op menukaarten van Nederlandse restaurants en bars, en zijn ze alom vertegenwoordigd in de winkels. De Duitsers hebben de uitdrukking ‘Kein Bier vor vier’. Wij zeggen: ‘Dan maar lekker een glas Spätburgunder bij de lunch!’

Laat?

Je vraagt je misschien af waar die naam toch vandaan komt, want Spätburgunder lijkt in de verste verte niet op Pinot Noir. We beginnen achteraan: burgunder is de Duitse benaming die voor de hele pinot-familie wordt gebruikt. Zo noemen ze pinot gris grauburgunder en pinot blanc weissburgunder. En dan de voorkant: spät, oftewel ‘laat’. Een laat rijpende druif? Dat komt vreemd over, want pinot noir staat er juist om bekend relatief vroeg te rijpen. Toch is dat in een land als Duitsland met een koel klimaat net even anders. Daar rijpt hij namelijk wel relatief laat, oftewel spät.

Benieuwd naar het hele? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands