Een vreemde druif, die druif…

Een vreemde druif, die druif…

Een vreemde druif, die druif… 

Deel 2: Alles is familie

De druif is een bijzondere plant. In een korte reeks stelt onze in-house expert Huib van Edixhoven je uitgebreid voor aan de vitis vinifera. Deze editie gaat over de familierelaties van de druif waaraan de wijndrinker zo veel te danken heeft – met enkele allesbepalende godfathers, pikante verhoudingen en verbluffende mutanten.
– TEKST HUIB VAN EDIXHOVEN

Weleens gehoord van een ampelograaf? Nee, dit is geen beschrijver van prehistorische amforen noch een beoefenaar van paramedische wetenschappen. Een ampelograaf is niets minder dan de nerd der nerds onder de wijnkenners. En die kan over druiven uitweiden op een manier waarbij de kennis van wijnkenners verschrompelt tot die van een rozijn. Aan de loop van de nerven, de vorm van een tros of het moment van verkleuring herkent hij rassen. Hij komt in hogere sferen door kleine mutaties aan bekende rassen en kan nachten wakker liggen van onverwachte groeipatronen.

Onverwachte relaties

Ampelos betekent in het Grieks ‘wijnstok’ en de ampelograaf beschrijft dus de vitis vinifera. In het niet zo verre verleden moest hij zoeken naar overeenkomstige kenmerken tussen druiven, aangevuld met onderzoek in oude geschriften om mogelijke familieverbanden tussen druiven te achterhalen. Dit vakgebied is de afgelopen decennia in een rollercoaster terechtgekomen. Door de opkomst van DNA-technologie zijn familierelaties ineens precies te volgen. Hierdoor zijn hardnekkige hypotheses afgeschoten en werden onverwachte relaties blootgelegd…

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands