Duitse-Riesling-groupies

Duitse-Riesling-groupies

The Beatles en The Rolling Stones krijgen in de jaren 60 een dolle schare fans achter zich aan, die continu zo dicht mogelijk bij hun idolen willen zijn. De groupie is geboren. Een term die ook waanzinnig goed past bij Duitse Riesling. Al vanaf de 18e eeuw heeft deze druif drommen met enthousiaste fans. German Riesling rocks!
Tekst: Evelijn van Heuven | Beeld: Shutterstock 

Je ziet de beelden zo voor je. Mannen met pruiken en extraverte pakken met gouden versieringen, strikken en gehakte schoenen aan, vrouwen in uitbundige, wijd uitlopende jurken en met wit gepoederd haar dat hoog boven het hoofd uittorent, allen met een glas parelende witte wijn in de hand. Rijkdom, mode en smaak gaan hand in hand. En in het glas? Duitse Riesling. Want, tijdens de 18e, en vervolgens ook de 19e eeuw bouwt deze wijn van de oosterburen internationale faam op. Rieslings worden gerekend tot de beste wijnen ter wereld. Dit zijn de Gouden Eeuwen voor de druif. De wijnen worden gedronken aan de hoven van Europese koningshuizen en zijn favoriet onder de Russische tsaren en de Britse koningin Victoria. Ook de Pruisische koning, Frederik de Grote, is een groot liefhebber en bezit zelfs zijn eigen wijngaarden in de Rheingau, een van de topgebieden voor Riesling in Duitsland. 

Historische veilingrecords laten zien dat Rieslings vaak de waarde van goud evenaren

Gillende veilingrecords

Wijnliefhebbers betalen in die tijd exorbitante prijzen voor een fles Duitse Riesling, vaak zelfs meer dan voor de meest prestigieuze Bordeaux- en Bourgognewijnen. Historische veilingrecords laten zien dat Rieslings vaak tegen prijzen worden verkocht die de waarde van goud evenaren. Zo wordt in 1868 een vat van 1.200 liter Riesling van Schloss Johannisberg – vandaag de dag nog altijd een prominent wijnhuis – verkocht voor maar liefst 16.000 gulden, een bedrag dat in die tijd gigantisch is. Vraag je ChatGPT dit om te rekenen, dan schat deze in dat het nu om een bedrag tussen de 87.100 en 108.900 euro zou gaan. Katsjing!

Zingende zuren

De hamvraag is natuurlijk hoe het kan dat specifiek Duitsland zo’n topland is voor een druif als riesling. Dat zit zo: De druif gedijt erg goed in koelere klimaten waar deze langzaam rijpt en zó complexe geuren en smaken ontwikkelt. En dat heeft Duitsland. Het koele klimaat, vooral in de noordelijke wijnregio’s, zorgt ervoor dat de druiven hun natuurlijke zuurgraad behouden. Dat is essentieel voor de frisheid en levendigheid van de wijn.

Ook de steile hellingen langs de rivieren de Rijn en de Moezel lenen zich uitstekend voor de verbouw van riesling-druiven. Het zijn ideale omstandigheden, met leisteenbodems die de warmte vasthouden en afgeven aan de wijnstokken. Hierdoor krijgen de wijnen ook hun kenmerkende mineralen en frisse, zingende zuren. Naast leisteen zijn er ook andere bodemtypes zoals kalksteen, zandsteen en vulkanische bodems. Elk type draagt bij aan de unieke smaakprofielen van Rieslings en voegt een eigen karakteristiek toe aan de wijn, zoals mineraliteit of fruitigheid. Zo zijn de wijnen uit de Moezel delicaat en knetteren van de mineralen. Die uit de Rheingau zijn krachtig en complex, terwijl die uit de wat zonniger Pfalz weer wat voller en rijker zijn.  

Verder lezen? Dat kan in WINELIFE Magazine editie 90. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands