Dit zijn de wijntrends van 2024

Dit zijn de wijntrends van 2024

De wereld raast maar door, er is alweer bijna een jaar voorbij. Wat zijn de wijntrends waar we het komende jaar ook nog veel van merken? Wijnprofessionals Niels van Laatum, Kirsten Abels, Johan van der Velde, Esmee Langereis en nog vele andere winefluencers lichten een tipje van de wijnsluier op.
Tekst: Petri Houweling

STEEDS MEER VROUWEN IN DE WIJN

Er zijn steeds meer vrouwen werkzaam in de wijn. Vroeger was dat wel anders. Omdat de wijnwereld nogal een mannenbolwerk was, werd de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar in het leven geroepen. Inmiddels zijn we beland bij de 5e editie en is het zo dat vrouwen meer en meer hun plek hebben opgeëist in de professionele wijnwereld. Zelfs je favoriete wijnblad wordt voor het grootste deel door vrouwen geschreven. Degenen die voor de titel in aanmerking komen, zijn niet de minsten (zie ook pag. 13). Maar in 2023 is Kirsten Abels de winnares. Zij houdt zich bezig met het bestieren van Domein Holset, een Nederlands domein uit de gelijknamige gemeente dat alleen maar sprankelende wijn maakt. 

We vragen haar wat het betekent om wijnvrouw van het jaar te zijn. Kirsten: ‘Uiteraard is het een enorme persoonlijke opsteker voor mij, maar ook voor het bedrijf. Vooral als het zo is dat de vakjury én het publiek unaniem enthousiast zijn over hoe ik mijn werk doe. Het geeft me nóg meer energie, om alles wat ik al geweldig vind om te doen nog beter te kunnen. Om iedereen om me heen nog enthousiaster te maken over de prachtige wijnen die we maken.’ Kirstens wijnen zijn ook in 2024 een graag gezien product, want mousserende wijn uit Nederland is razend populair.

WIJNBOUW AAN DE NOORDZEE

Niet alleen mousserend, alle Nederlandse wijn is booming. Er zijn inmiddels ongeveer 165 commerciële wijngaarden in Nederland. Samen hebben die meer dan 275 hectare wijnstokken aangeplant. Nog steeds peanuts als je het vergelijkt met onze oosterburen: in Duitsland is dat in totaal zo’n 100.000 hectare. Nederland is dus een groeiend wijnland. We spreken kort met Johan van de Velde van de Kleine Schorre, die samen met zijn partner Paula van de Vijver een professionele wijnboerderij runt in Zeeland. Johan: ‘Nederlandse wijn wordt steeds beter, dat kan niet anders met alle extra zon en warmte die we krijgen. Bovendien zijn er hier steeds meer bedrijven die van veredeld hobbyisme naar professioneel wijn maken schuiven. Wij van de Kleine Schorre maken waar we goed in zijn en wat past bij onze streekproducten, dus alles wat uit zee gevist kan worden. Onze focus ligt op het frisse wit van de pinots, auxerrois en rivaner. We hebben wel wat pinot noir aangeplant, maar het duurt nog even voordat we hier een Zeeuwse Bourgognestijl kunnen maken. Wel werken we met relatief nieuwe rassen zoals souvignier gris en cabernet blanc. Hiervan hebben we dit jaar een eerste proef kunnen oogsten.’

KWALITEITSWIJN UIT HET KOELE NOORDEN

Dat Nederlandse wijn steeds beter wordt, heeft uiteraard van alles te maken met de ontwikkelingen op het gebied van het klimaat. Voor ons positief, maar wijnboeren in 

zuidelijker gelegen gebieden worden enorm getroffen door de opwarming van onze aardbol. Die gaan tot allerlei nieuwe technieken over om warmte en droogte het hoofd te bieden. In de Provence werken ze bijvoorbeeld alleen maar ’s avonds na 20:00 uur op het veld, om de vochtigheid in de bodem zo veel mogelijk intact te laten. In Bordeaux zijn er binnen de AOP inmiddels hittebestendige rassen afkomstig uit Portugal en Spanje toegestaan. En in Duitsland werken ze steeds meer met variëteiten die voorheen floreerden in Frankrijk en Italië. Merlot, cabernet sauvignon en primitivo staan hier aangeplant in de zogenaamde Versuchsanbau-wijngaarden. In het Engelse Kent en Sussex worden de mooiste sparklings geproduceerd. De pinots en chardonnay worden daar de laatste jaren zonder problemen rijp.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands