De witte Pinot

De witte Pinot

Zoek je op het internet op Pinot Blanc, dan stuit je al snel op termen als ‘buitenbeentje’ of ‘muurbloempje’. Inderdaad is deze druif niet de rockheld die je in verbijstering achterlaat. Toch is hij zeker niet de minste, absoluut geen loser. Verre van, want deze druif heeft juist bijzonder nobele genen. En weet een wijnmaker er raad mee? Dan kun je je opmaken voor pure klasse. – TEKST HUIB EDIXHOVEN

Daar waar druiven als sauvignon blanc, viognier, riesling en gewürztraminer echt een eigen, uitgesproken karakter hebben, is pinot blanc meer zo’n druif die zich wat meer op de achtergrond
houdt. Het is geen schreeuwerig type, eerder nederig. Geen opvallende fruitsmaken of knetterende zuren die Pinot Blancs een onderscheidende stijl geven. Misschien hoor je daarom ook niet snel iemand zeggen dat Pinot Blanc hun favoriete wijn is. Ook komt het zelden voor dat een restaurantbezoeker of wijnwinkelklant specifiek naar deze druif vraagt. Nou ja, met één uitzondering dan: tijdens het aspergeseizoen, want Pinot Blanc en het witte goud vormen een klassiek, succesvol duo.

Roots en stijl

Moderne technieken geven soms onverwachte uitkomsten en interessante inkijkjes. Ook in wijnland. Eén zo’n uitkomst is dat moderne DNAtechnologie heeft aangetoond dat pinot blanc niets meer en niets minder dan één mutatie verwijderd ligt van pinot noir, de uiterst geliefde en modieuze blauwe druif. Wat betekent dit? Dat de verschillende pinots eigenlijk gewoon dezelfde druif zijn. Dat kun je op zijn minst verrassend noemen. Immers, je hoeft geen fijnproever te zijn om het verschil te proeven. Sterker nog, je hoeft niet eens te proeven, je kunt het direct zien. Maar goed, genetica heeft wel meer verrassingen. Bijvoorbeeld dat mensen 60 procent van hun DNA delen met een fruitvlieg of, nog bizarder, dat we 50 procent van ons DNA delen met de banaan. Je zou er bijna krom van gaan lopen. Hoe dat ook zij, pinot blanc is ontstaan uit een spontane mutatie in het DNA van pinot noir. Deze nobele genen zou je op het eerste gezicht misschien niet verwachten, maar zoals wel vaker geldt: stille wateren, diepe gronden.

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands