Argentijnse wijn: meer dan Mendoza

Argentijnse wijn: meer dan Mendoza

Op reis met Kaiken

Kaiken (Caiquén of Cauquen in het Mapucha, de taal van de inheemse bevolking) is de naam van een Patagonische ganzensoort die in zowel Chili als Argentinië voorkomt. Hij migreert jaarlijks over de Andes, vandaar dat deze vogel symbool staat voor één van de toonaangevende wijnbedrijven in Mendoza. Kaiken is sinds 2001 actief en steeds grensverleggend. Niet alleen met nieuwe wijnstijlen, maar ook door op andere plaatsen in Argentinië wijngaarden aan te planten.

Grenzen opzoeken

Grote kans dat de meeste Argentijnse wijn die je in je leven dronk, uit Mendoza komt. Het is een stad én wijnregio aan de voet van het Andesgebergte. Kaiken is er vanaf  2001 actief en altijd vernieuwend. Vandaar dat ze voor de uitbreiding van wijnstijlen en druivenrassen ook in andere delen van het enorme Argentijnse vasteland mogelijkheden zien en benutten.

Dit doen ze in relatief nieuwe wijngebieden binnen Argentinië. In de Atlantic Zone, richting de kust, en in het noordelijk deel van Argentijns Patagonië (de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika overschrijdt de grens van Chili en Argentinië).

Wijnregio Mendoza

De wijnbouwgebieden in Argentinië vind je met name in het westen, op de oostelijke flanken van het Andesgebergte. Het bekendste wijngebied is Mendoza, met La Rioja en San Juan in het noorden samengepakt tot de wijnregio ‘Cuyo’. Samen veruit de grootste en belangrijkste wijnregio van Argentinië. Cuyo betekent ‘woestijnland’ in de taal van de oorspronkelijke, inheemse bevolking. En dat is precies wat het is, een woestijn. Een woestijn op hoogte. Droog, dor en heet en desolaat. ​​Alles wat groen is, is aangeplant. Voor al het hard nodige water is er slechts één bron: het smeltwater uit de Andes.

De wijngebieden liggen vooral tussen de 1000 en 1.500 meter hoogte. Druiven telen lager dan 900 meter boven de zeespiegel is dan ook niet goed mogelijk.

De klimaatverschillen en de verschillen in grondsoort zijn enorm. Daarbij is het elke 100 meter hoger, gemiddeld één graad koeler. En de UV-straling van de zon is er stukken hoger dan op zeeniveau. Al die factoren hebben hun effect op de druiven. Argentijnse wijnen zijn daardoor intens, expressief en krachtig.

Benieuwd naar de smaak van de wijnen van Kaiken? Lees de proefnotitie in editie 84 van WINELIFE. Zelf de wijnen van Kaiken bestellen? Ze zijn verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken en online: www.happyvino.nl

 

nl_NLNederlands