Neem een iconische druif, steek er de oceaan mee over en experimenteer erop los. Dit is het verhaal van pinot noir. Ooit lang geleden voorbehouden aan Europese grond, ondertussen volop geland en beplant in Noord- en Zuid-Amerika. Wat krijg je dan? Fluwelige Pinots met een fruitexplosie, echte verleiders!
Tekst: Evelijn van Heuven | Beeld: Shutterstock
Bij pinot noir zullen veel mensen als eerste aan Bourgogne denken. Dé klassieke Franse streek waar boeren de druif weten om te toveren tot legendarische wijnen. Niet voor niets gaan ze voor hogere bedragen over de toonbank dan de gemiddelde wijn. Een fles van meer dan 25 euro is niet ongewoon. Hoe je het ook wendt of keert, Bourgogne zal de bakermat van pinot noir blijven. Toch heeft dit kleine druifje ook op andere plekken op de wereld voet aan de grond gekregen. Zo heeft Nieuw-Zeeland naam gemaakt als pinot-producent en ook in de twee Amerikaanse continenten heeft de druif meer dan zijn draai gevonden. En op die laatste plekken is dat niet eens zo heel lang geleden.
Lees gratis verder
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google en lees direct verder.