Phebus Merlot, Gran Reservado (2019)
Als er Reservado op het etiket staat is het meestal zo dat de wijn houtrijping kreeg. Dat is ook het geval bij de Phebus Merlot, Gran Reservado. Hij zat gedurende 12 maanden in een vat van Frans eiken. De wijn is gemaakt in Patagonië. Dit is een van de zuidelijkste – en dus koelste – wijngebieden in Argentinië. Van 8 tot 16 april worden de druiven met de hand geoogst. Heel voorzichtig worden ze daarna in kratten van 20 kilo gelegd om de druiven niet te beschadigen. Daarna vindt een dubbele selectie plaats, allereerst van de hele trossen en vervolgens druif voor druif. Na het kneuzen laat men de druiven ‘bloeden’ voor een concentratie van het sap. Vervolgens laat men vóór de vergisting 5 dagen de schillen weken in het koude sap van 10-12°C Daarna verwarmen ze de most tot ruim 25 graden en vindt de vergisting plaats gedurende 30 dagen. Voor een optimale beluchting wordt de wijn viermaal per dag overgepompt.
Al deze zorgvuldige voorbereidingen geven een zeer elegante wijn met complexe aroma’s van donkerrode bosvruchten met hints van mokka, vanille en koffie. De smaak is mooi in balans, met een verfijnde structuur, mooi verweven zijdeachtige tannines en een heerlijke lange afdronk. Deze wijn doet het heel goed bij een gerecht van de winterbarbecue. Denk aan stevig vlees en gegrillde groenten.
Meer informatie op MONNIK-DRANKEN.NL