Masseria Borgo dei Trulli, Ficheto Bianco, Puglia 2020

Masseria Borgo dei Trulli, Ficheto Bianco, Puglia 2020

Het zuiden van Italië geeft ons grote volumes aan rijke Primitivo-wijnen. De bijzondere witte wijnen lijken erdoor ondergesneeuwd te raken. Vandaar de opname van een prachtige witte wijn uit Puglia. Een onbekende wijn uit een groots gebied!

Masseria Borgo dei Trulli

Het wijngoed Masseria Borgo dei Trulli ligt in Maruggio, in de provincie Taranto dicht bij de Ionische kust. Het bevindt zich in de regio Salento, een prestigieus gebied waar fantastische Primitivo’s gemaakt worden. Masseria Borgo dei Trulli maakt dan ook optimaal gebruik van het land, het klimaat en de wijngaarden om de beste wijnen te produceren die deze regio te bieden heeft. Het wijnhuis vond een oude masseria omringd door oude wijnstokken en besloot deze unieke locatie te gebruiken om zijn nieuwe ultramoderne wijnmakerij te bouwen, waar het uitstekende wijnen van de eigen wijngaarden kan produceren. De wijnmakerij bevindt zich in Roselle in de gemeente Maruggio, op ongeveer 5 kilometer van de Ionische Zee en in het hart van de DOP Primitivo di Manduria. Ook vind je in deze specifieke streek van Puglia, verspreid tussen wijngaarden en olijfboomgaarden, tal van eeuwenoude stenen huisjes die trulli worden genoemd, Italiaans meervoud voor trullo. De trulli in dit gebied staan beter bekend als Saraceense trulli, omdat ze verschillen van de meer traditionele trulli in de Itria-vallei ten noorden van de Masseria: deze hebben een koepelvormig dak in plaats van een kegelvormig dak. Hier dankt Masseria Borgo dei Trulli zijn naam aan.

Met deze Ficheto is het alsof je op het carnaval van Rio de Janeiro terecht bent gekomen. De wijn zit boordevol rijkdom en expressie. Een onvermoeibare mix van fruit en passie. Je kunt niet anders dan meeswingen op het ritme van dit glas!

 

Smaakomschrijving

De geur is als een explosie van fruit Roosen specerijen en parfum. Maar dan wel met een spannende twist van passievrucht, wat de wijn net wat spannender maakt. In de mond geeft de wijn een verleidelijk mondgevoel, zonder dat deze dik of zwaar wordt. In de kern is deze wijn prettig fris en erg expressief, denk hierbij aan smaken als papaja en mango met een prettige twist van mandarijn. Deze zorgt voor een verfrissing aan het einde van de mond. In de nasmaak wordt de wijn speels en een tikje ondeugend daar waar we het passievrucht en fruit weer in het vizier krijgen. Deze geeft de wijn extra lengte en zorgt dat je met een gezuiverd mondgevoel overblijft. De wijn om een swingend moment nog wat steviger aan te zetten en een wijn om het leven mee te vieren!

 

Toepassing

Schenk je deze wijn bij een feestje in de zon, doe dat dan goed gekoeld op 7 °C. Dit om de intense kant van de wijn op de voorgrond te brengen. Gebruik een smal glas om het overweldigende parfum iets te temperen. Wanneer de wijn een maaltijd mag begeleiden, geef het dan de ruimte om al zijn rijkdom te tonen. Dit doe je door deze op een temperatuur van 10 °C te serveren in een ruim glas. De mate van rijkdom die je nodig hebt is afhankelijk van het gerecht dat het dient bij te staan. Hoe expressiever het gerecht, des te meer de wijn zich mag laten zien. Deze wijn is nu al in topvorm, wachten hoeft dan ook zeker niet meer. Ook is het ver van tevoren open of karafferen absoluut niet nodig. Het is een wijn van ‘instant pleasure’

 

Wijn-spijs

Gezien een zeer expressieve wijn betreft kunnen we hier ook stevigere smaken tegenover zetten. Denk aan een mooie Indiaanse curry of een kip madras. Sowieso alle gerechten met specerijen en fruit zullen prachtig combineren. Maar ook producten uit de zee vinden hun weg bij deze wijn, denk aan pittige gamba’s en chilisaus of een salade van zalm met gepocheerd ei. Voor de vegetarische eters onder ons, is deze wijn multi inzetbaar. Denk aan een gerecht met bloemkool, pompoen asperges, en wees niet bang om specerijen te gebruiken daar kan de Ficheto prima mee overweg.

 

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met Vinify

nl_NLNederlands