2019 Benguela Cove ‘Lighthouse Moody Lagoon’ 

2019 Benguela Cove ‘Lighthouse Moody Lagoon’ 

2019 Benguela Cove ‘Lighthouse Moody Lagoon’ 

Het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Benguela Cove ligt in het wijndistrict Walker Bay dat behoort tot de wijnregio Cape South Coast aan de West-Kaap.

Direct aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Botrivier, net buiten Hermanus, dé plaats waar je walvissen kunt spotten in Zuid-Afrika. Daar, op de oostelijke oever van de Botrivier, ligt het wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter OBE de op dat moment wat kwijnende wijngaarden en maakte er een buitengewoon succesvol wijngoed van.

Op slecht 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel terroir: de overheersend zuidoosten zeebries wordt verkoeld door de Benguela-stroom, die rechtstreeks van Antarctica komt. Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.

Johann Fourie is de gelauwerde en zeer ervaren wijnmaker van Benguela Cove. Hij omschrijft zijn passie voor zijn werk in dit ‘cool climate’ stukje Zuid-Afrika als volgt: “Mijn wijnen zijn de weerspiegeling van het koele klimaat. Ze bieden “Oude Wereld”-mineraliteit en lengte met een vleug “Nieuwe Wereld”-fruit en mondgevoel.”

 

Moody Lagoon is de bijnaam van de Bot-lagune, waaraan Benguela Cove is gelegen en verwijst naar de telkens wisselende omstandigheden ter plekke. Afkomstig van diverse hellingen, met een bodem van klei, kwarts en schalie. samengesteld uit: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot. Elk druivenras is apart gevinifieerd: zo kunnen de mooiste kenmerken het best tot uitdrukking worden gebracht. De vergisting duurt 6 dagen waarbij de most geregeld over de schilletjes wordt gesproeid. De appel-melkzure vergisting vindt plaats op houten vat. De wijn geniet 18 maanden rijping op Frans eikenhout, waarvan 25% nieuw vaten.

Smaakomschrijving

De geur van deze prachtige Zuid-Afrikaanse geeft al aan dat het een serieuze wijn van plezier is. Aan de ene kant toont het diep donker fruit en cederhout tonen. Maar ook is het floraal en geeft het opwekkend fruit van zure kersen. De wijn is geconcentreerd in de smaak, maar zonder harde hoekige randjes. Het is sappig en rijk tegelijk. Het sinaasappel randje maakt de wijn onwijs verteerbaar, maar het blijft een stoere donkere wijn.

Toepassing

Serveer deze wijn het liefst iets koeler dan van een dergelijke wijn verwacht wordt. Serveer deze in een bordeauxglas op 14 graden. De wijn is er sappig genoeg voor. De wijn blijft dan lekker energiek en opwekkend. Hoe fijn zou het zijn dat wanneer je een film zit te kijken en je deze wijn drinkt, dat je niet halverwege in slaap valt op de bank.

Wijn-spijs

Het is een wijn die heerlijk als afterdinner fles gedronken kan worden, zowel in het voor als najaar. Het gaat prachtig bij een stuk gebraad of gerookt vlees. En wanneer er een oosterse twist aan het vlees zit, dan maak je de wijn er helemaal blij mee. Ook de Hollandse keuken zal er prima bij zijn, denk dan aan gerechten als draadjesvlees en Hachee.

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met Monnik-dranken

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.