2020 Cantine Cellaro ‘Lumà’ Grillo, Sicilië

2020 Cantine Cellaro ‘Lumà’ Grillo, Sicilië

2020 Cantine Cellaro ‘Luma’ Grillo, Sicilië

Cantina Cellaro ligt 65 kilometer ten zuidwesten van Palermo in Sicilië, in Sambuca di Sicilia. Dit dorpje ligt in het hart van de provincie Agrigento. Een waanzinnig uitzicht! Op 600 meter boven zeeniveau strekt de ene na de andere wijngaard zich uit. Heel kenmerkend voor deze streek zijn de prachtige bergen die het meer van Arancio omringen.

Dit wijnhuis maakt al eeuwen wijnen. De echte groei van het wijnhuis kwam na een strategische overeenkomst tussen Cantine Cellaro en Farnese Vini. De samenwerking werd meteen rigoureus aangepakt: alle wijnen werden herzien. Zowel de productiemethode als de branding werd opnieuw uitgevonden, om de wijnen beter aan te laten sluiten bij de authentieke manier van wijn maken die hier wordt toegepast. Op het etiket prijkt nu de slak (Luma) die in de wijngaarden leeft. Dit slakje is het bewijs is van de schone en natuurlijke landbouw van het wijnhuis.

Met de uitbreiding van het wijnhuis steeg ook het aantal, en oppervlakte van, de wijngaarden. De partners van Cantine Cellaro begonnen met het in kaart brengen en classificeren van het gebied. Hierdoor konden ze zien welke gebieden het meest geschikt waren voor specifieke druivenrassen. Onder Cantine Cellaro vallen nu zo’n 1.000 wijnmakers met ongeveer 1.700 hectare wijngaard.

 

‘Lumà’, de verkorte Italiaanse naam voor slak…én de bijnaam voor de inwoners van Sambuca di Sicilia. Daar waar de prachtige wijngaarden liggen van Cantine Cellaro, op en top Sicilië!

Smaakomschrijving

Grillo is een druif die zowel expressief als ingetogen kan zijn. Het is in staat om naast zijn eigen fruitrijke expressie ook de omgeving goed weet te weerleggen. Zo ook deze luma. De geur toont perzik en perenfruit, maar is fruitig en ziltig tegelijk. De geur alleen al, heeft een verkwikkende werking op de drinker. De wijn geeft een prettige mondvulling en heeft een salmiak prikkeling. Het is aangenaam luchtig in de aanzet. Het sappige dorstlessende komt verderop in de wijn. Hetgeen er voor zorgt dat het nooit agressief over komt en toch verteerbaar blijft. De wijn is ook niet overdreven geparfumeerd in de mond, hetgeen ervoor zorgt dat je het met plezier blijft doordrinken zonder er al te snel verzadigd door te raken.

Toepassing

Een no nonsens wijn. Meteen te drinken uit de koelkast. Je hebt er geen karaffen of gekke glazen voor nodig. Eigenlijk geen enkele voorbereiding is er nodig behalve het koud zetten van de fles. Laat hem alleen niet te warm worden in de zon, dan verliest hij zijn spontaniteit.

Wijn-spijs

Een wijn voor het zonlicht. Bij een borrelplank in de tuin is hij prima op zijn plaats. Maar ook bij een Caesar salade of een fris voorgerecht. Vooral schelpdieren gerechten liggen precies in zijn staatje. En een wat pikanter gerecht weet hij ook goed de baas te kunnen zijn. Een wijn voor het kaasplankje is het niet, wellicht alleen bij de wat frissere geitenkazen zou hij wel overweg kunnen.

Contact

Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met Vinify

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.