2020 Bodegas Salentein, Barrel Selection Pinot Noir, Mendoza

2020 Bodegas Salentein, Barrel Selection Pinot Noir, Mendoza

2020 Bodegas Salentein, Barrel Selection Pinot Noir, Mendoza

De wijn wordt gemaakt onder regie van Bodegas Salentein, het zeer prestigieuze wijnproject van de Nederlander M. Pon gestart in 1997. Trendsetter in Argentijnse wijn en bij uitstek goed voor wijn van topkwaliteit. De Barrel Selection van Salentein kenmerkt zich door opvoeding in eikenhouten vaten. De rijping in houten vaten geeft aan de ene kant de wijn meer structuur en smaak, maar zorgt er ook voor dat de wijn zijn scherpe kanten verliest.

 

De Barrel Selection wijngaarden liggen in het hart van Alto Valle de Uco, op meer dan 1200 meter boven zeeniveau. Hier groeit de Pinot Noir druif op grof gesteente, dit zorgt voor een perfecte afwatering en dwingt de wortels van de plant diep te wortelen in een zoektocht naar voedingstoffen voor deze heerlijke Barrel Selection. Wijnmaker José Galante behandeld deze delicate Pinot Noir in stijl. Voor de vergisting en voordat de druiven gekneusd worden, vindt er eerst een koude inweking van 6 dagen plaats. Tijdens deze periode worden er extra kleur en smaakaroma’s aan het sap afgegeven zonder extractie van tannine en bitterstoffen. Deze Barrel Selection rijpt na zijn vergisting nog gedurende 10 maanden in Frans eiken.

Smaakomschrijving

De geur van deze charmante Pinot noir geeft tonen van zachte kersen, bessen en rozen. De fijne kruidigheid en zwoele omlijsting geeft de rijping op houten vaten goed weer. Het toont de aandachtige opvoeding en de wens om een wijn van charme te presenteren. In de smaak geeft de wijn een verrassend gulle smaak met ronde rijpe klanken. De wijn heeft frisse zuren en het sinaasappel bitter zorgt voor een opwekkende afdronk. De tannines van vrijgekomen uit de houtrijping wordt zichtbaar in de nasmaak. Het geeft een toets van zoethout aan de nasmaak.

Toepassing

Een wijn die zeer geschikt is om licht gekoeld te serveren. Serveer het in een ruim Bourgogne glas om al het parfum vrij te laten komen en de tannines verder te doen laten versmelten in de wijn. Het is een wijn die nu al heerlijk te genieten is, maar ook gerust nog een jaartje in de kelder verder kan rijpen. Hou er rekening mee dat de wijn dan wel rijker wordt en aan spontaniteit wat in zal leveren.

Wijn-spijs

Het is een wijn die het hele jaar door in de smaak kan vallen. In het voorjaar met een lamskoteletje. In de zomer bij de barbecue of bij een vitella tonato tijdens de lunch. Uiteraard ook prachtig bij kreeft type gerechten en visgerechten. Maar denk ook aan een rode curry of een Blanquet de Veau.

Contact

 Wil je meer van deze wijn, neem dan contact op met De Wijnkring

 

nl_NLNederlands