Wijncijfers: de uitslag

Wijncijfers: de uitslag

Wijn is leuk, cijfers zijn leuk, dus wijn gerelateerde cijfers zijn het toppunt van leuk. De rubriek Wijncijfers geeft statistieken waar iedere analytische wijnliefhebber van zal smullen.
Tekst en beeld: Fela de Wit

Volg je ons op Instagram én bekijk je onze stories, dan heb je het vast wel gemerkt: de poll. De poll is nieuw, levert cijfers op die leuk zijn maar waar je precies niks aan hebt, en tovert bovenal een grote lach op je gezicht. De poll hebben we overgezet naar onze nieuwsbrief in de vorm van een enquête en velen hebben ‘m enthousiast ingevuld. Inmiddels is de uitslag van de eerste enquête bekend en we delen graag de wijncijfers met je.

De deelnemers

Helaas was er een groot verschil in het aantal deelnemers voor deze enquête via de nieuwsbrief, ten opzichte van het aantal deelnemers op onze Instagram stories. Op Instagram waren dat er al gauw zevenhonderd. Via de nieuwsbrief kwamen we uit op honderd deelnemers voor de enquête. Vrij weinig, maar misschien komt dit omdat de rubriek nog helemaal nieuw is, of omdat we het maar één keer voorbij hebben laten komen, of omdat men er gewoonweg geen zin in had om een heel artikel te moeten lezen. Het blijft gissen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.  We tellen de deelnemers op de poll van Instagram niet mee. Het voordeel van precies honderd deelnemers is dat we niet per sé in percentages hoeven te praten. 😊

Er waren 19 pro’s, 29 nerds, 48 liefhebbers en slechts 4 noobs (hier lees je wat ook alweer het verschil is). Ik vind het heel stoer van de noobs dat ze zichzelf zo durven te omschrijven. Zo zijn we immers allemaal ooit geweest. Met een aantal van 48 liefhebbers, vraag ik me af of mensen zichzelf niet te snel een liefhebber hebben genoemd. Zouden ze misschien toch eigenlijk nog een noob zijn of juist inmiddels al een nerd? Of klopt het wel gewoon? Wellicht komt er na de volgende enquête een andere uitslag. We zullen het zien.

Ik drink graag wijn uit de oude wereld, nieuwe wereld of gewoon, deze wereld

Deze vraag was stiekem een strikvraag. Want de oude wereld en de nieuwe wereld is nogal een basisbegrip voor de betere wijnkenner. Het was dus een test om te kijken hoeveel kennis er bij onze deelnemers is. De oude wereld verwijst naar traditionele wijnproducerende regio’s zoals Europa (bijv. Frankrijk, Italië, Spanje) die bekend staan om hun gevestigde regels en terroir-gedreven wijnen. De nieuwe wereld omvat landen zoals de VS, Australië en Zuid-Afrika, waar de wijngaardenier lekker los los kan gaan. Er is ruimte voor innovatie en experimentatie, wat vaak resulteert in fruitigere en meer toegankelijke wijnen. De oude wereld hecht veel waarde aan traditie en regelgeving, waar de nieuwe wereld flexibiliteit en modernisering benadrukt.

Opvallend was dat er maar liefst 9 pro’s hier ‘gewoon, deze wereld’ hadden ingevuld. Shame on you! De noobs daarentegen waren wat beter geïnformeerd. Twee kozen voor de oude wereld, 1 voor de nieuwe en 1 wist niet wat het was.

Ik drink over het algemeen graag wit, rosé, rood of waar ik op dat moment zin in heb.  

Het minst populair is de rosé. Deze kreeg 4 stemmen: 2 van de liefhebbers, 1 van de nerd en 1 van de noob. 55 stemmers laten de keuze voor kleur van het moment afhangen. Van de pro’s waren dat er meer dan de helft: 14. Ook witte wijn was het minst populair. De 4 stemmers die hiervoor gekozen hebben behoorden toevallig alle 4 bij de nerds.

Wijnpairing

Wijnpairing is het combineren van wijn met voedsel om de smaakbeleving van beide te optimaliseren. Hapje van het één, slokje van het ander. Maar wat kies je dan eerst? Hoofdredacteur Petri kiest altijd als eerst de wijn en geniet dan van het gerecht dat daarbij hoort. 24 stemmers doen dit net zo. Meer dan de helft (57) kiest juist eerst het gerecht en daarna de wijn. 4 stemmers gaven aan niet te weten wat wijnpairing is en daar zat zelfs 1 nerd bij! Zou dit misschien een vaudtje zijn geweest van de nerd? We zullen er nooit achter komen, want de enquête is anoniem. Alle overige deelnemers (17) geven aan niet direct voor wijnpairing te kiezen, maar als de situatie zich voordoet, dan maken ze er gebruik van.

Welke druif is favoriet?

And the winner is… Pinot Noir! Met maar liefst 23 stemmen steekt deze druif er met kop en schouders bovenuit. 20 mensen gaven aan dat hun favoriete druif niet in het rijtje stond. Op nummer 2 met 15 stemmen komt Chardonnay naar voren en de nummer 3 is riesling met 9 stemmen. Cabertnet Sauvignon kreeg 7 stemmen, Malbec 6. Sauvignon Blanc en Shiraz kregen elk 5 stemmen. Tempranillo 4 en Merlot en Zinfandel elk 3.

De enquête

We hebben deze keer een gloednieuwe enquête voor je in petto! Doe je mee? Handig is om eerst te bepalen of je een Pro, fanatieke wijnnerd, enthousiaste liefhebber of nieuwsgierige noob bent. Hier lees je wat het verschil is.

De enquête is opgemaakt in Google Forms en vraagt om je emailadres. Geen zorgen, we spammen je niet. Het emailadres gebruikt Google om ervoor te zorgen dat niemand de enquête twee keer invult. Zo blijven de cijfers betrouwbaar.

De uitslag van de enquête delen we via onze nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief verschijnt tweewekelijks op zondag om 18.00. Je kunt je hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.

De enquête duurt minder dan een minuut. Start de enquête.
Meedoen kon tot en met woensdag 31 juli 2024. De uitslag lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands