Stook jij straks je eigen Armagnac?

Stook jij straks je eigen Armagnac?

Het is echt handjeklap-en-klaar met dit domaine in de Gers. Het huis komt met alles erop, eraan én erin. Ja, ook de hele inboedel en zelfs de wijnvoorraad in de vaten zijn van jou zodra de beslissende handdruk is gegeven. – Renée Salome

Gouden plak

Laten we beginnen met die wijnvoorraad. Het wijndomein ligt midden in de Grand-Bas-Armagnac, dat kleine stukje aarde waar de beste armagnac vandaan
komt. Die ga jij dus straks (laten) maken. Ter opfrissing: armagnac is een eau de vie, gemaakt van gedestilleerde wijn. In tegenstelling tot cognac wordt armagnac slechts een keer gedistilleerd, en
bij een hogere temperatuur. Dat distilleren, dat gaat met behulp van een koperen alambiek. Tot de alambiek de kop opsteekt is het wijnmaakproces identiek aan dat van ‘gewone’ wijn. En zoals altijd begint het met druiven – die groeien rondom het woonhuis. Het totale wijngaardareaal waar jij wellicht de scepter over gaat zwaaien omvat 15 hectare, beplant met baco, ugni blanc en folle blanche, niet geheel toevallig dé klassieke armagnacdruiven. De wijngaarden zijn superbe onderhouden en sinds 2012 gecertificeerd biologisch. Werpt dat zijn vruchten af? Natuurlijk! Enkele jaargangen gingen er al met een gouden plak vandoor in prestigieuze wijncompetities. Het helpt ook dat de huidige eigenaren de hulp inriepen van niemand minder dan Marc Darroze, door Robert Parker uitgeroepen tot de paus van armagnac.

Knapperend haardvuur

Die huidige eigenaren, een Amerikaans echtpaar, forenzen al zo’n 20 jaar wat af tussen hun stulpje in de Gers en hun andere woonplaats. Dat kun jij ook doen, maar het hoeft niet. Sterker nog: waarom zou verschilje? Toegegeven, de winters kunnen guur zijn in dit deel van Frankrijk en erg spannend is de omgeving niet. Maar wel heel mooi en zalig rustgevend. En het domaine zelf heeft genoeg te bieden. Het woonhuis is een plaatje, met vier schoorstenen, lichtblauwe luiken en een smeedijzeren hekwerk om het Franse balkon boven de originele houten dubbele voordeur. Het heeft lichte, ruime kamers en is eenvoudig ingericht. Geen krullerige Versaillechic dus, maar rustieke gezelligheid, passend bij de landelijke omgeving. De halfopen keuken is van alle moderne gemakken voorzien, maar heeft ook de originele broodoven nog. Zowel in de woonkamer als in de eetkamer vind je een stenen haard – zie jezelf al zitten bij het knapperende haardvuur, met een goed boek en je zelfgestookte armagnac? Zo kan een winter toch niet lang genoeg duren? ’s Zomers is er het zwembad, met een deels overkapt houten zonneterras dat onderdeel is van het pool house. Een paar vrienden erbij, de barbecue aan en ook de zomer kan niet meer stuk.

 

Lees meer in het nieuwste Winelife Magazine editie 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.