Veilingmarkt: Onder de hamer

Veilingmarkt: Onder de hamer

Veilingmarkt ondanks of dankzij coronatijd zeer stabiel en sterk

Nu we halverwege 2021 zijn, blijkt dat de recordprijzen en topresultaten op mondiale veilingmarkt van begin dit jaar zich doorzetten. Er blijft een positieve vooruitgang te zien in vrijwel alle segmenten. – TEKST MILAN VELD | BEELD PEXELS.COM

Nadat de prijzen van de 500 meest verhandelde wijnen in de wereld met meer dan 10 procent zijn toegenomen in het eerste kwartaal zet deze groei zich ook voort op de veilingmarkt in het tweede kwartaal met 5,5 procent. Dit resulteert in een indrukwekkende stijging van 15,10 procent in 2021! Waar de groei van de 50 meest verhandelde Bourgogne-wijnen na een ongelofelijk sterk eerste kwartaal in het tweede kwartaal ‘slechts’ met 3,15 procent is gestegen, komt dit samen op een respectabele stijging van 13,21 procent in 2021 tot nu toe. In de Bordeaux zijn de prijsstijgingen nog het sterkst in de hele markt. Na een stijging van 10,72 procent vorig kwartaal komt daar in het tweede kwartaal nog eens 5,46 procent bij.

Deze stijgingen zijn niet ongemerkt aan inzenders voorbijgegaan en ook niet aan de kopers. Je kunt inmiddels gerust spreken een ware verkoop- en aankoopgolf. Veel verkopers denken blijkbaar ‘take the money and run’ in deze niet eerder vertoonde hoogconjunctuur.

Fles Grand Constance 1821 brengt recordbedrag op

Een zeer zeldzame fles Grand Constance 1821 werd op 22 mei voor een recordbedrag van 24.500 euro verkocht tijdens de Cape Fine & Rare Wine Auction. Dat de wijnbouw in de Nieuwe Wereld helemaal niet zo nieuw is, blijkt wel uit het feit dat de zoete wijn oorspronkelijk bestemd was voor Napoleon Bonaparte. In 1821 genoot Grand Constance al grote bekendheid in koninklijke en politieke kringen en trok de belangstelling van Napoleon, Marie Antoinette en zelfs George Washington. Een groot deel van de oogst van Grand Constance zou in 1821 naar Sint-Helena worden verscheept, waar Napoleon in ballingschap leefde. Door zijn overlijden op 5 mei van dat jaar werden de wijnen weer op de markt gebracht. De geveilde fles is gereconditioneerd in 2019 en een van de laatste twaalf in de wereld.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands