Jacky Truchot: het onbekende mysterie uit de Bourgogne

Jacky Truchot: het onbekende mysterie uit de Bourgogne

Jacky Truchot: het onbekende mysterie uit de Bourgogne. Bij legendarische producenten uit de Bourgogne ben je eerder geneigd te denken aan namen als: Domaine de La Romanée-Conti of Henri Jayer dan aan Jacky Truchot. Gezien de voortreffelijke en consistente kwaliteit van zijn wijnen, is de afwezigheid van roem gedurende Truchot’s gehele carrière echter een van de moderne mysteries van Bourgondië. – TEKST MILAN VELD

Insiderwijnen

Van percelen in Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis en Chambolle- Musigny maakte Jacky Truchot van eind jaren 70 tot en met de oogst van 2005 op zijn eigen onconventionele manier. ‘Ouderwetse’ Bourgognes volgens de traditionele wijnbereiding: 100 procent ontsteeld, geen koude maceratie, weinig nieuw eikenhout en geen klaring of filtratie.

In de wijngaard hoge opbrengsten en geen groene oogst, waardoor zijn wijnen altijd dicht tegen de maximaal toelaatbare opbrengst van de appellatie aan zaten. Desondanks hebben zijn wijnen altijd een zeer goede reputatie gehad onder Bourgondië-kenners en waren het echte ‘insiderwijnen’.

Omhooggeschoten

Jacky Truchot leerde na zijn terugkeer uit de Frans-Algerijnse oorlog in 1961 het vak van zijn oudere neef Henri Mauffre. Geleidelijk nam hij het roer over vanaf 1973 en officieel in 1980.

Truchot hield vast aan dezelfde, zeer traditionele wijnbereiding van dit tijdperk tot aan zijn pensionering na de oogst 2005. Hij verkocht bijna al zijn wijngaarden aan David Duband. Op een klein stukje van de ommuurde wijngaard Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Sorbés na, want je moet toch iets om handen hebben. Niet in de laatste plaats voor je eigen consumptie.

Sindsdien zijn de wijnen van Truchot omhooggeschoten in prijs. Goede Bourgogne is natuurlijk nooit goedkoop. Maar een Morey-Saint-Denis Clos Sorbés 1er Cru uit 1996 die in 1999 af domein 75 Franse franc kostte (ongeveer 11,50 euro). Haalt nu zo’n 1.200 euro op een veiling. De wijnen van David Duband, die meer ‘mannelijk’, donker en wellicht meer technisch correct zijn, komen qua prijs niet eens in de buurt….

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.